Politika

BURA U NEW YORKU: Puljić otkrio šta planira Vučić u vezi s Rezolucijom o Srebrenici

Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, gotovo svakodnevno izvještava o najnovijim događajima vezanim za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja će se uskoro naći pred Generalnom skupštinom UN-a.

-Danas se lista sponzora za rezoluciju o genocidu popela na 38 zemalja: Kraj aprila je bilo 28. Do 2 . maja 32 ( + Poljska, Luxemburg, Belgija, Estonija) Do 16. maja 35 ( + Island, Marahal Islands, Norveška) Do 20. maja - 38 sponzora (Australia, Andora, Micronesia), poručio je Puljić.

Puljić se osvrnuo i na poteze članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, ali i planove srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

-Kad Željka Cvijanović može slati pisma UN-u svaka tri dana, kad Vučić može organizirati panel u UN-u o žrtvama rata u BiH, onda mogu i ja poslati ovaj video na adrese 30 dopisnika u UN-u iz vodećih svjetskih medija. Moje je da informiram ljude.

Posljednji pokušaj srpske strane da spriječi usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici na Općoj skupštini UN-a. Pismo je ponovno poslala Željka Cvijanović da je sve neusaglašeno i neustavno uz kršenje Daytona, a Aleksandar Vučić organizira u UN-u svjedočenje srpskih ratnih žrtava iz BiH.

Da rasjasnimo. Aleksandar Vučić dovodi 22.05. u omanju konferencijsku salu br. 11 u UN-u srpske svjedoke i žrtve rata u BiH. Uopće ne sumnjam da su mnogi od tih svjedoka zaista propatili teške ratne muke. I žao mi je zbog toga. Neće oni biti na Općoj skupštini kada bude glasanje, poručio je Puljić.

Povezani članci