Politika

BiH JE JEDINA ISTINA: Uspavani divovi se bude, Pokret za državu će razbiti nacionalizam

Predsjednik banjalučkog SDP-a Aleksandar Vuković za Ljudski.ba govori o predizbornoj kampanji i očekivanjima pred izbore. Za njih kampanja kao da je davno počela, puno su trpili pritisaka u RS-u jer su inicirali stvaranje Pokreta za državu, ali se kaže nisu umorili. Za njega nema dileme Pokret za državu će zaustaviti secesionističke priče u BiH i vratiti nadu svim ljudima da se ovdje može lijepo živjeti.

Zvanično kampanja je počela, banjalučki SDP je već napravio potres u RS-u, imate li snage za finiš?

Naravno, partijsku značku smo zamijenili državnim grbom i zastavom! Svjesni smo istorijskog trenutka u odbrani države BiH na skoro pola njene suverene teritorije! Destruktivne snage i ne kriju težnje i intencije ka razbijanju države, a naše je da im kroz demokratski kapacitet to onemogućimo! Oktobar je biti, ili ne biti, za opstanak države! Toga smo svjesni i spremni ulazimo u finalnu bitku!

Već su se pojavile određene ankete, Pokret za državu je na blizu 10 posto, jeste li zadovoljni onim što govore i jesu li realne?

Ankete nam daju, može se reći, pobjednički rezultat! Ali, ništa nije gotovo dok sve nije gotovo! Ne treba se na to puno obazirati i uzimati kao relevantnu stvar! " Naš cilj je jasan! Sa 8 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, spasili smo državu!

Pokret za državu ste deklarisali kao političku reprezentaciju BiH u RS-u. Može li I hoće li Banja Luka biti domaći teren državnom timu, ima li straha kod ljudi da vam se pridruže?

Banja Luka je već danas domaći teren naše političke reprezentacije BiH! Vratili smo Dan državnosti BiH u Banja Luku, a danas otvoreno i ponosno nosimo državnu zastavu na reveru! Veliko i spektakularno otvaranje kampanje Pokreta za Državu u dvorani Mejdan je samo nastavak državotvorne politike koju vodimo već duže vrijeme! Mi smo jedina istinska banjalučka politička opcija sa sjajnim multietničkim sastavom! U početku je trebala hrabrost, ali danas je BH kolorit sasvim normalna stvar koju svakodnevno nosimo! Bosna i Hercegovina je jedina istina i ono što jeste! Građani to svakim danom sve više razumiju i poštuju tu realnost!

Često potencirate da vraćate državnu zastavu u Banja Luku odakle je ovih dana podignuta strašna galama zbog zasatava s ljiljanima koje su se pojavile na mečevima košarkaške reprezentacije na EP. Kako pomiriti razum i emocije?

Bosna se brani u Banja Luci, početak i kraj svake dileme! I taj naš zadatak ne mogu da poremete pojedinačni kontrolisani, ili nekontrolisani potezi pojedinaca, pa čak i mase! Ne smijemo upasti u zamku jednodnevnih i kratkotočnih ispoljavanja bilo kakvih emocija! Navikli smo na raznorazne predstave i biće ih još u ovoj kampanji! Već viđeno u protekle tri decenije, ništa alarmantno!

Vlast i opozicija u RS-u vas nazivaju izdajnicima jer se usuđujete reći da ste Bosanci I Hercegovci. Zbog te identitetske i ideološke borbe često se stiće dojam da nema političkog programa kojim bi se poboljšao život građana. Imate li rješenja za nagomilane probleme od troškova života do lošeg zdravstva I korupcije?

Između vlasti opozicije u RS-u uopšte nema razlike! I tu ne treba tražiti neki razum i normalan politički stav! Opozicija u RS de fakto i ne postoji! Danas smo svjedoci da su to samo korisni idioti Milorada Dodika koje on dozira u fiktivnoj predstavi tobože demokratske utakmice! I ne samo njih u RS, već mnoge u BiH boli ova naša priča o BH naciji i BH identitetu! Tako da su za mene epiteti kao halal Srbin, četnik, balija , izdajica samo reper da smo na pravom putu! Iza sebe imamo međunarodno priznatu, suverenu i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu, a oni nemaju ništa! Kada zaustavimo anarhiju i izbijemo im iz glave jednom za sva vremena secesiju, stvoriće se i uslovi za sveopšti društveni razvoj države! Proces je počeo i ne može se zaustaviti!

Pokret za državu je prvi put u RS-u, je li odkluka bila teška jer se to u F BiH često stavlja kao hipoteka vašoj stranci?

Iz Banja Luke je inicirana ideja o Pokretu za Državu kao jedinom mehanizmu opstanka BH nacije i BH države na prostoru manjeg entiteta! I zaključili smo da samo zajedno možemo opstati, a pojedinačno sigurno propasti! Ostavljeni sami sebi, uspjeli smo prevazići sve različitosti koje se serviraju u FBiH! Moj lični stav je da ovakvu priču želim vidjeti u budućnosti na prostoru čitave države!

Bilo je prigovora, konkretno od akademika Slave Kukića da je vrata Pokreta za državu trebalo otvoriti i za neke opozicione partije iz RS-a, zašto se to nije desilo?

Kao što sam rekao, opozicija ne postoji u RS! Oni su samo statisti koji po potrebi hvataju lavež Milorada Dodika, te tako utvrđuju pazar da unovče tu svoju poltronsku ulogu! Pa, više od pola tzv. opozicionih poslanika u sadašnjem sazivu NSRS se prodalo i prešlo u poziciju, te danas čine vladajuću većinu! Te tzv. srpske tašna-mašna stranke nam nisu bile potrebne!

Nazivate se trećim blokom u RS, kakva je razlika u odnosu na tvrdnje DNS da su oni treći put?

Pokret za Državu je kao što i ime kaže je državotvorni, a samim tim potpuno drugačiji od onoga što nude vlast i opozicija u NSRS. Stavljati otrcanu stranku kao što je DNS u ravan sa Pokretom za Državu je uvreda za inteligenciju!

Početak kampanje u Mejdanu se poklopio sa godišnjicom smrti bokserskog šampiona Marijana Beneša. Koliko je realno da on konačno dobije mjesto koje zaslužuje u svome gradu I zašto bi to bilo važno?

Moji Banjalučani moraju da se vrate sebi i svojoj sjajnoj istoriji! Banja Luka je grad svjetskih multikulturalnih vrijednosti, te evropskih i olimpijskih šampiona! To je samim tim i grad Beneša! Mi kao BH i inokosni banjalučki politički pokret jedini baštinimo te vrijednosti! Da, zvaće se dvorana Borik imenom Marijana Beneša, a vratićemo i Šeher, Mejdan ....

Šta je s Hrvatima iz RS-a, vide li se oni u Pokretu za državu, ili im je ipak draže savezništvo Milorada Dodika I Dragana Čovića?

U koaliciji Pokret za državu su i stranke sa hrvatskim prefiksom! Nažalost, najmlađi Hrvat na nedeljnoj misi, u crkvi u Banja Luci ima 60 godina, te je taj narod već danas statistička greška u RS! To je rezultat ratnih radova i dugogodišnje saradnje Čovića i Dodika!

Može li Pokret za državu postati politički projekat koji će u budućnosti djelovati na cijelom prostoru BiH?

Naravno! Uspjehom u RS-u će se taj pobjednički duh preliti na čitavu državu! Samo tako ćemo i najzad vratiti povjerenje svih Bosanaca i Hercegovaca u zemlji i van zemlje! Mi smo uspavani divovi koji svojim buđenjem mogu demokratskim putem zapečatiti građansku i jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu! Oktobarski izbori su prvi i najvažniji korak ka tom krajnjem cilju!

Povezani članci