Društvo

TEŽAK UDARAC NEGATORIMA DRŽAVE: Ustavni sud BiH donio odluku po Zvizdićevoj apelaciji

Termin "zajedničke institucije", kojeg najviše koriste političari iz RS-a, ali se i ovim iz FBiH počesto "omakne" kada govore o institucijama države BiH, nije ustavan. Ovu odluku danas je donio Ustavni sud BiH, odlučujući po apelaciji Denisa Zvizdića, koju je podnio kao zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH u prošlom sazivu.

Zvizdić je Ustavnom sudu BiH podnio apelaciju za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o zastavi BiH u kojem se spominje termin "zajedničke institucije".

-  U ovoj odluci Ustavni sud je između ostalog naveo da je zakonodavac dodavanjem odrednice „zajedničke“ ispred izraza „institucije“ promijenio smisao člana III/1. Ustava Bosne i Hercegovine koji propisuje postojanje isključivo „institucija Bosne i Hercegovine“. Na taj način zakonodavac je postupio suprotno načelu vladavine prava iz člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine zato što je osporenom odredbom zakona izmijenio suštinu jasne ustavne odredbe iz člana III Ustava Bosne i Hercegovine, stoji u obrazloženju Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud je donio odluku i o drugoj Zvizdićevoj apelaciji kojom je zatražena ocjena ustavnosti odredbi Zakona o državljanstvu BiH, kojima se onemogućava posjedovanje dvojnog državljanstva u slučajevima kada naši ddržavljani imaju ili žele dobiti državljanstvo određenih zemalja.

- U ovoj odluci Ustavni sud je ukazao da svaka država ima pravo svojim ustavom i zakonima odrediti ko ima pravo na njeno državljanstvo. Država ima široko polje slobodne procjene prilikom propisivanja uvjeta za dobijanje državljanstva i međunarodno pravo je u tome ne ograničava. Ustavni sud nije uočio da se zakonodavac propisujući sporne uvjete za vraćanje državljanstva BiH kretao van polja slobodne procjene ili da je ograničio neko drugo pravo zainteresiranih lica ili da osporene odredbe propisuju kriterije koji su kao takvi proizvoljni, navodi se u obrazloženju Ustavnog suda BiH.

Zvizdić je apelaciju podnio nakon što su pojedine zemlje, koje ranije nisu dozvoljavale dvojno državljanstvo svojim državljanima promijenili takve odredbe, a BiH to još nije učinila u odnosu na te zemlje.

Povezani članci