Politika

UZEO PARE I OPET PO SVOME: Dodik poslao poruke F BiH i EU

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je u razgovoru za Glas Srpske da na snazi ostaju zakoni Republike Srpske o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i neobjavljivanju odluka OHR-a u Službenom glasniku. 

Poljednji razgovori lidera vladajuće koalicije u Sarajevu, na kojim je Dodik napokon uspio za velike pare prodati državi zgradu svoga kuma Mile Radišića, nisu donijeli nikakve promjene vezane za odluku Republike Srpske o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i neobjavljivanju odluka OHR-a u Službenom glasniku. 

Šta više, Dodik je otišao korak dalje. Izjavio je da uz set evropskih zakona koji će biti na dnevnom redu Parlamenta BiH krajem avgusta istovremeno treba biti pripremljen zakon kojim će biti riješeno pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. 

"Ovo je samo prva faza. Radna grupa ima rok do kraja avgusta ili u septembru da predoči rješenje za pitanje stranih sudija. To više nije test za nas, već za neke druge. Realno gledano, to nije bilo moguće uraditi ranije", rekao je Dodik za Glas Srpske. 

On je napomenuo da nije ni optimista niti pesimista. 

"Sve što se radi na razini BiH je veoma težak proces. Imate tri strane s koliko hoćete struja. Kada neko iz Banja Luke to posmatra idealistički, naravno da mu sve što se događa izgleda haotično. Ne želimo načiniti problem ni drugoj niti trećoj strani nego je cilj vratiti autoritet Ustavnom sudu BiH", naveo je Dodik. 

On je naglasio da je važno da na snazi ostaju zakoni Republike Srpske o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i neobjavljivanju odluka OHR-a u Službenom glasniku. 

Kada je riječ o EU, Dodik je rekao da EU nije ono što je bila i da ne vjeruje u Europu koju nazire, a ona koja je izazvala njegovo povjerenje više ne postoji. 

"Vjerovati u nešto stvar je osobne refleksije i spoznaja. Europa, a to možemo čitati u posljednje vrijeme, u jednoj je regresiji koja podrazumijeva da pada standard stanovništva, u Njemačkoj očekuju mnogo problema, na sceni je deindustrijalizacija same EU, jer su usvojeni zakoni koji zabranjuju državnu intervenciju u realni sektor, a SAD su donijele zakon koji to stimulira, tako da se velike industrije premještaju u SAD", rekao je Dodik. 

Dodik je istaknuo da RS ne može biti konzument neke financijske pomoći EU, koja nikad nije dovoljna, a da se odrekne strateških pitanja. 

"Ako nismo vidljivi, ne zanima nas EU, zašto bismo bili u procesima koji smanjuju našu autonomiju. Nismo mi naivni, danas zapadni svijet nije jedino mjesto financiranja. Njihovo finansiranje je sve rigoroznije i zasniva se na kupoprodaji. Ako vam nešto daju, traže promjene u društvu. Јednom kad bismo izgubili ovo što imamo, nikad to ne bismo vratili, osim u jednoj varijanti koju neću ni spominjati. Mi RS ne damo. I to shvaćaju u Bruxellesu. Kad vide da postoje alternative, skaču na nas", rekao je Dodik. 

On je naglasio da RS ima dobre odnose s Moskvom. 

"Zapad je od nas tražio da se povinujemo njihovim stavovima, ali stavovi o Rusiji, povijesno gledano, nikada nisu bili isti kod nas i u, recimo, Njemačkoj. Zašto bi to sad bilo drugačije? Kad god sam pričao s Vladimirom Putinom, nikad ništa nije tražio. Zapadnjaci stalno nešto traže, Rusi samo pitaju kako mogu pomoći", rekao je Dodik. 

Povezani članci