Politika

(PO)ČETNICI IZ SDS-a: Jalovi pokušaj da budu veći Dodik od Milorada

SDS je danas u parlamentarnu proceduru poslao Zakon o Ustavnom sudu BiH kojim se predviđa izbacivanje stranih sudija. Tako se nastavlja pokušaj opozicije u RS-u da dokaže kako može biti veći Dodik od mrskog im neprijatelja.

Piše: ERNAD METAJ

Ne tako davno digla se kuka i motika da Pokret za državu ne traži mjesto u Domu naroda BiH već da se ono osigura predstavnicima opozicije u RS-u. Pritisak na poslanike iz RS su vršili čak i pojedini predstavnici Trojke. 

Nakon što je danas delegat u Domu naroda BiH Želimir Nešković uputio Zakon o Ustavnom sudu BiH u proceduru i vrapcima na grani je postalo jasno da su bile krive procjene iz FBiH kako bi time država dobila jedan glas. Na žalost opozicija iz RS koja ostaje nijema nakon svakog napada na povratnike još jednom je dokazala da su još uvijek na nivou (po)četnika Dodika.

Možda zvuči logično da SDS ovim potezom pokuša kod Srba u RS-u  "raskrinkati" Dodika, ali realno to će biti teško. SNSD će podržati zakon, ali će SDS zbiti političke redove u FBiH da se usprotive ovom rješenju. U ovom trenutku sve suprotno tome u FBiH bi se shvatilo kao izdaja BIH.

Ogromna politička energija će se potrošiti na još jedan krug jalovih političkih prepucavanja od kojih opozicija u RS-u ipak neće imati puno koristi. Osim, ako se ne žele dodatno između sebe izvagati.

Umjesto da se glasno i jasno bore protiv tiranije u RS-u, podijeljeni međusobno uporno igraju na kartu "neprijatelja države" pokušavajući se takmičiti s Dodikom u svim negativnostima koje on i njegova stranka ispoljavaju.

Voljeli ga, ili ne, ali sada je jasno kako je pritisak iz FBiH trebao biti usmjeren na opoziciju u RS-u da podrži Vojina Mijatovića, a ruku je moglo biti dovoljno. Time bi se jasno poslao signal Međunarodnoj zajednici da se može u budućnosti stvarati politički blok koji bi imao snage i hrabrosti izaći izvan entitetskih okvira. 

Ovako politike iz RS-a su još jednom poslata poruka da Srbi koji ne pljuju po državi ne mogu biti "legitimni" predstavnici tog entiteta. S druge političari iz FBiH kojima Mijatović nije baš po mjeri tražeći alibi za koaliranje s Dodikom izabrali su put koji Mijatoviću nije zatvorio vrata političkog napretka, ali jeste mogućnost da barem simbolički u državnom Parlamentu bude malo više BiH.

Lakše je bilo "progutati" Mijatovića kao ministra u Vladi FBiH nego se snažnije zamjeriti politikama koje ne žele jačati državu. Dodik, ili opozicija, biće da nije svejedno, jer čini se da se predsjednik SNSD-a ipak može još pomalo ucijeniti.

Opozicija iz RS-a koja je izdala borbu grupe Pravda za Davida, koja se predala u borbi protiv kriminalizaciji klevete u RS-u, nije nikada bila alternativa Dodiku. Njihov jedini cilj je da oni postanu Dodik. 

Da se razumijemo, ako BiH jednog dana želi biti normalna država strane sudije trebaju otići iz Ustavnog suda BiH. Isto tako trebaju da se provedu i presude Međunarodnog suda za ljudska prava i otkloni diskriminacija bilo kojeg čovjeka na bilo kojem pedlju države.Ovako, jalove političke rasprave i dalje će služiti samo za podizanje tenzija i očuvanje pozicija političara. Sa, ili bez stranih sudija u BiH su jednako nezasluženo skupo plaćeni i pozicija i opozicija. Jedini cilj i jednih i drugih je da pojedinci sačuvaju privilegije. A narod, pa njega bi i opozicija poćela tući samo da joj se može.

 

Povezani članci