Društvo

ŠOK U SREDNJOJ BOSNI: BiH gigant gasi sve peći, briga o radnicima ostaje

Prema posljednjim informacijama koje dolaze iz Jajca, deseci radnika firme Metalleghe Silicon ostat će bez posla.

Naime, ova firma u kojoj trenutno radi oko 160 radnika donijela je odluku o gašenju sve tri peći u poslovnoj jedinici u Jajcu, što će značii prekid proizvodnje.

Ova odluka je donesena nakon sastanka između Vijeća zaposlenika sa predstavnicima poslodavaca. U Vijeću zaposlenika su bili Suad Agić, Nisvet Dedić, Latif Đulić, Marko Glavaš, Nenan Veltruski i Sanjin Žuna. Predstavnik poslodavaca bila je direktorica poslovne jedinice u Jajcu Janja Rudić, a sastanku je prisustvovala i pravnica Milka Novak.ad pogona i organizacija u narednom periodu.

– Zbog komplikovanih odnosa na tržištu gotovog proizvoda, uz uvažavanje činjenice da je veliki broj naših kupaca ugasio proizvodnju, kao i visokih cijena i nedostatka električne energije, donesena je odluka od poslodavca, da se rad na sve tri peći do daljnjeg obustavi na dan 23. januara 2023. godine. Imajući u vidu gore navedeno i kao posljedica istog, smanjenje potrebe za radnom snagom u obimu koji trenutno postoji, ugovori o radu na određeno vrijeme neće se otkazivati, ali se zbog objektivnih razloga neće moći produžavati, te će sa istekom svakog pojedinačno, radnicima, čiji je status ugovora o radu – rad na određeno vrijeme, prestati radni odnos zbog isteka.

Svi ovi radnici, s obzirom na dužinu rada u preduzeću i uz činjenicu da društvo redovno plaća naknadu za slučaj nezaposlenosti srazmjerno moći, ostvarivat će određena prava na naknadu preko zavoda. Plan rada, nakon potpune obustave proizvodnje na svim pećima je u fazi izrade i svi radnici će biti blagovremeno obaviješteni o načinu njihovog angažmana u periodu od potpunog zastoja do daljnjeg – stoji u zaključku nakon sastanka koji je potpisao predstavnik zaposlenika Suad Agić.

Komentar na novonastalu situaciju u poslovnoj jedinci u Jajcu za Faktor je dala direktorica Janja Rudić.

– Visoke cijene električne energije u BiH i okruženju su dovele našu kompaniju u situaciju nekonkurentnosti na evropskom tržištu. Uvažavajući činjenicu da su cijene energije drastično rasle i u Evropskoj uniji u posljednjih 12 mjeseci, prednost elektrointenzivnih industrija, naših konkurenata, u Evropi je to što imaju ogromne podrške i subvencije lokalnih vlasti u formiranju cijena energije, s ciljem održavanja proizvodne aktivnosti i zaposlenosti na stabilnom nivou. Mi, nažalost, nismo naišli na razumijevanje vlasti po tom pitanju, te je Uprava bila primorana donijeti tešku odluku o potpunoj obustavi proizvodnje – kaže Rudić.

Ona dodaje da Metalleghe grupacija posluje skoro 20 godina u Bosni i Hercegovini i kroz prethodne dvije decenije su se pokazali kao društveno odgovorno preduzeće.

– Kroz sve godine poslovanja gradili smo i održavali dobre odnose sa lokalnom zajednicom u kojoj poslujemo, kroz razne vidove podrške. Naši uposlenici su uvijek bili osnovni resurs kompanije. To smo pokazali i kroz isplatu jednokratne pomoći u iznosu 1.080 KM našim uposlenicima, s ciljem da im olakšamo prevazilaženje inflatornih kretanja u 2022. godini. Oduvijek smo težili stvaranju kontinuiteta, dajući stabilan posao mladim ljudima, među kojima su i sinovi zaposlenih koji su već dio naše radne snage. Uprkos potpunoj obustavi proizvodnje, kompanija ne planira otkaze ugovora o radu za radnike koji imaju ugovor na neodređeno, koliko god obustava da traje. Djelujući drugačije od toga, rizikovali bismo da izgubimo dragocjene resurse koje bismo morali tražiti u inozemstvu. Stoga je zadatak kompanije u narednom periodu rješavanje problema snabdijevanja električnom energijom radi ponovnog pokretanja proizvodnje i vraćanja uposlenika u pun radni angažman – rekla je Rudić.

Ova firma bila je dugogodišnji sponzor NK Metalleghe BSI, koji se čak takmičio i u Premier ligi BiH, ali su im u septembru 2021. godine otkazali sponzorstvo i sada se klub zove NK Jajce.

Povezani članci