Politika

PRINCIP JE ISTI, SVE SU OSTALO NIJANSE: Šta se krije iza Nikšićeve podrške Čovićevom kandidatu

Velika se prašina podigla oko izbora sudije Ustavnog suda BiH. Kako god završi ostaće gorak okus da struka u suštini nikoga ne zanima, tako da su oboje kandidovanih Marin Vukoja, aktuelni sekretar u Parlamentu FBiH i Sanela Gorušanin Butigan, potpredsjednica VSTV-a, od strane onih koji bi trebalo da ih biraju već diskreditovani kao stručnjaci. Kao i uvijek u BiH upali smo u matricu licitiranja ko je veći, ili manji pripadnik nekog naroda, u ovom slučaju Hrvatskog.

“Tko je do sad bio u Ustavnom sudu? Koga mijenja ovaj član sada? Mato Tadić je bio. Tko je on? Hrvat. Imali ste ranije dva Hrvata, dva Bošnjaka, dva Srbina i tri suca međunarodne zajednice u Ustavnom sudu i to treba ostati tako”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

Ovim je jasno poslao poruku da Gorušanin Butigan nije "legitimna" Hrvatica, a partneri iz Osmorke će zarad formiranja vlasti morati progutati još jednu knedlu šaljući opasnu poruku svim Hrvatima koji nisu mili HDZ-u da se u BiH nemaju ćemu dobrom nadati. Tako su HDZ-ovi mediji potpuno ignorišući stručnost i sposobnost Gorušanin Butigan slavodobitno objavili da je kandidatkinja radiklanih sarajevskih krugova "otpala".

“U sljedećim godinama ćemo vrlo brzo zamijeniti i jednog bošnjačkog pa drugog bošnjačkog člana suda pa još jednog Hrvata, iako se tako ustavno ne zovu, oni dolaze iz FBiH”, rekao je Čović.

Nakon što je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić "prelomio" otvorila su se vrata za konačni izbor Vukoje. Nije dozvolio Nikšić da mu kako ih nazivaju HDZ-ovi mediji "pištolj-portali, bliski sa bivšim direktorom OSA Osmanom Mehmedagićem koji je završio na "Crnoj listi" određuju koga će podržati SDP.

Na žalost oni koji Gorušanin Butigan, svako iz svojih razloga, ne žele u Ustavnom sudu BiH uopšte se nisu referirali na njenu stručnost koja joj je pomogla da glasovima sudija postane potpredsjednica VSTV-a. Riječ je sutkinji koja se dijelu sarajevske politike zamjerila poništavanjem sudskih odluka kompromitovane sutkinje Lejle Fazlagić koja je godinama u bjegstvu od bosanskohercegovačkog pravosuđa. Naime Gorušanin Butigan nije dozvolila da se sankcionišu novinari koji su pisali o aferi "Reket".

Problem sa Gorušanin Butigan je što i oni koji je brane ne insistiraju na stručnosti, već isključivo želji da se porazi Dragan Čović i politika HDZ-a.Otišlo se i toliko daleko da se zbog pritiska na SDP izvuklo kako je ona kćerka bivšeg istaknutog člana te političke partije.

S druge strane Marinu Vukoji oni što ga opet svako iz svojih razloga žele vidjeti u Ustavnom sudu BiH prikačili su etiketu podobnosti po nacionalnoj osnovi. On je Hrvat, kako reče Dragan Čović. Doduše, od njega očekivano, jer njemu nikada nije ni bilo stalo da u pravosuđu BiH sjede sposobni, već podobni. U protivnom bilo bi upitno da li bi sve istrage koje su se vodile protiv njega završile bez očekivanih rezultata.

Možda Vukoja jeste stručan, ali to je u ovoj situaciji ostalo potpuno po strani.

Manje radikalni sarajevski krugovi po ocjeni medija bliskih HDZ-u Vukoji u profesionalnom smislu nisu puno pomogli. Nespretno nas je predsjednik NIP-a pokušao uvjeriti da je riječ o profesionalcu, nestranačkoj osobi koja je jedino kao takva mogla biti birana za sekretara u Parlamentu BiH. U te priče više ne vjeruju ni djeca , posebno kada ih podebljate s činjenicom da je njega birala i SDA koja je svojevremeno u Ustavni sud po sličnom modelu instalirala Suadu Palavrić. Takav argument samo pojačava utisak da je Vukoja instaliran od strane HDZ-a, jer je SDA dok je bila u vlasti ispunjavala želje svog partnera. Sada nema SDA, ali princip će izgleda ostati isti.

Na žalost, još jednom se pokazalo da je izbor sudija Ustavnog suda BIH prvenstveno političko, a ne stručno pitanje. To najviše odgovara onima koji uporno žele devalvirati značaj ove institucije, kao jedine prepreke za konačno ostvarivanje njihovih ciljeva  koji se ogledaju u želji da se od države ukrade njena imovina i uknjiži na entitete. Još jednom se pokazalo da je najteže biti Hrvat koji ne odgovara HDZ-u. Tako smo došli i do apsurda da čak i političke stranke građanske profilacije na najgrublji način brane legitimno predstavljanje, pa je tako za sudiju važnije ko je pravi Hrvat, a ne šta zna i koliko može.

 

 

Povezani članci