Politika

SCHMIDTA IMA KO DA PITA: Begić pita Zapad ko su "njihovi" u BiH i da li je premalo ljudi u ovoj državi ostalo u jamama

Nakon što je Demokratska fronta burno reagirala na kako oni smatraju revitalizaciju odgovornosti predsjednika F BiH Marinka Čavare od strane OHR -a za blokadu imenovanja sudija Ustavnog suda oglasio se i član Predsjedništva ove stranke Zlatan Begić pojašnjavajuć javnosti da diplomatija nije samo podliaženje stancima. Otvoreno je optužio međunarodnu zajednicu za duple aršine i politiku vjerske diskriminacije.

Dragi moji, diplomacija nije bezuslovno podilaženje i obožavanje stranih ambasadora, birokrata i sl.Politika, također, nije to!Osim toga, nije i ne može biti stvar diplomacije ono što je utvrđeno sudskim presudama - od onih kojima se utvrđuje genocid i UZP, do onih Evropskog suda kojima se utvrđuje teško kršenje ljudskih prava i postojeći aparthejd u BiH.

Evidentno ignorisanje svega toga od strane zapadnih centara moći nije neuspjeh domaće diplomacije, nego je pokazatelj - diplomatski rečeno - elementarne nepristojnosti, a otvoreno govoreći - savremenog barbarizma zapadnog svijeta, vjerske netolerancije/islamofobije, politike aparthejda u BiH (još od prije Daytona pa onda po Daytonu), sve otvorenijeg savremenog rasizma na vjerskoj osnovi (sa srednjevjekovnim korijenima) i duplih standarda koji su, nažalost, duboko ukorijenjeni u zapadnom svijetu - što slučaj BiH zorno pokazuje.

Sve to odavno nadilazi prosto licemjerstvo, ovo je znatno viši nivo poremećaja u sistemu vrijednosti.Dakle, gospodo sa Zapada, zašto demokratija nije za BH narod? Zašto jedni vrijede više, a drugi manje po rođenju? Koji su vaši, a koji nisu? Po čemu to određujete? Je li nas, po vašem ukusu, premalo ostalo u jamama?Znamo mi odgovor na svako ovo pitanje, ali ga konačno hoćemo čuti od vas. Radi historije.

Ranije su iz DF-a izrazili bojazan da Visoki predstavnik Christian Schmidt ovim pokušava stvoriti alibi za nametanje Izbornog zakona po željama HDZ -a. A Schmidt je napisao:

…Pišem Vam duboko razočaran zbog kontinuiranog propusta da imenujete suce na četiri upražnjena mjesta na Ustavnom sudu Federacije BiH i njegovom Vijeću za zaštitu vitalnih interesa, koji ima direktne implikacije na sposobnost Ustavnog suda i njegovog Vijeća za zaštitu vitalnih interesa da izvršavaju svoje ustavne odgovornosti. Konkretno sa samo četvero od sedam sudaca, Vijeće za zaštitu vitalnih interesa nema kvorum i blokirano je.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) je dostavilo predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH kandidate za sva otvorena upražnjena mjesta, uključujući na dan 16. listopada 2019. godine listu uspješnih kandidata za upražnjena mjesta troje sudaca, a zatim još jednu listu uspješnih kandidata za dodatnog suca 26. veljače 2021. godine. Do danas niste imenovali nijednog od tih sudaca kako to zahtijeva Ustav Federacije BiH. Ovo jasno predstavlja propust da izvršite svoje ustavne obaveze.

Stoga Vas pozivam da dovršite, bez daljeg odlaganja, imenovanje sudaca na upražnjenim mjestima. Samo postupanjem u skladu s Ustavom Federacije BiH možete pokazati svoju opredijeljenost za iznalaženje pozitivnih rješenja za probleme ove zemlje - poručio je Schmidt.

Povezani članci