Društvo

BRUTALNI OBRAČUNI NA ZAPADU BIH: Batine i prijetnje nakon priče o stranačkom aktivizmu sudinice Terzić

Nakon teksta portala Ljudski.ba o navodnom političkom angažmanu sudinice Suzane Terzić, u Drvaru su isplivali i novi detalji koji valjda upućuju da o tome nije dobro pričati i pisati.

Nakon što se sudinica javno oglasila, pretučen je jedan od sagovornika Ljudski.ba Bogdan Šobot. Iako ne može sa sigurnošću ovaj incident, iz kojeg je izvukao teže tjelesne povrede, povezati sa svojim stavovima o sudinici Terzić, indikativna je poruka napadača da "pazi šta piše i govori".

Nakon objava na društvenim mrežama, Šobot je, čini se, u Drvaru otvorio pandorinu kutiju iz koje izlaze prijetnje i ucjene kojima je bio izložen i Ljudski.ba. Dok se u našem slučaju sve završavalo na pozivima i ubjeđivanju da je sudinica Terzić moralna osoba, Šobot je opomenu da pazi šta priča i piše dobio na brutalniji način.

Dan nakon što je sudinica Terzić napisala opširno pismo u kojem se obratila i redakciji našeg portala, prije nego što je i napisan tekst o njenom mogućem političkom aktivizmu, koji možete pročitati OVDJE, Šobot je doživio napad u kafiću nakon kojeg se morao obratiti za ljekarsku pomoć.

Mladić Pavle Radujko, čije slike na društvenim mrežama ukazuju da je riječ o "opasnom momku", ga je pretukao. 

- U lokalu u kojem sam se nalazio došao je u večernjim satima, gurnuo me je na pod, tukao nogama i rukama posebno po oku koje je i danas krvavo. Tom prilikom je od konobarice tražio i makaze da me dokrajći, za Ljudski.ba je izjavio Šobot.

Šobotu su od udaraca popucali očni kapilari, a slučaj je prijavio i policiji. Radujko je sve negirao i odmah je pušten na slobodu. U korist Šobota niko nije smio da svjedoći, a on pretpostavlja da je policijska istraga išla traljavo jer je vodio "drug" s kojim se Radujko često slikao.

Iako je povod za napad, kako Šobot tvrdi, bila ucjena da plati neobjavljivanje nekih njegovih slika koje Radujko ima, njegovo mišljenje je da sve ima veze s njegovim optužbama protiv sudinice Terzić. 

- Radujko mi je kazao da pazim šta govorim kako bi me uplašio. Prethodno me je više puta presretao u blizini mog radnog mjesta ispred marketa Oaza. Plašim se da ću imati trajne posljedice zbog teškog oštećenja oka te da ću ostati invalid jer na isto slabije vidim. Mobitel marke Samsung koji mi je otuđio nije mi vratio. Pozivao se i na svoje veze, rekavši da mu ne mogu ništa. Nemam nikakvu povratnu informaciju da je isti sankcionisan od strane policije. Iskreno se plašim da bi isti mogao ponoviti krivično djelo, rekao je Šobot.

Da bi sve moglo imati veze sa pisanjem i pričom o sudinici Terzić navode ga i prijetnje drugih ljudi, te pritisak koji nakon toga trpi na poslu u opštini. Tamo je imao posjete u kojim mu je upućena prijetnja da bi mogao biti provozan u "gepeku".

Pozive je dobijala i redakcija Ljudski.ba, a sve u cilju da nam se objasni kako je Terzić moralna osoba.

U međuvremenu sudinica nam je poslala nekoliko potvrda iz različitih stranaka da nije njihov član, što Ljudski.ba nije ni tvrdio.

 

Povezani članci