Politika

MORA I BEZ MILETIĆA: Nikšićeva naivnost i naslijeđe SDA

Osmorka se na državnom nivou prepolovila, ostala je četvorka u kojoj opet Trojka vodi procese, što je i radila cijelo vrijeme. Zbog toga su nastale nesuglasice sa državnim poslanikom Novih generacija Zlatkom Miletićem koje ipak nisu rješene kako je tvrdio predsjednik naše stranke Edin Forto. Miletić je potvrdio da neće glasati za Vijeće ministara BiH, a nova vlast je spala na 22 glasa, pa će ako ne bude novih iznenađenja svi morati biti zdravi kada se bude glasalo.

Piše: BOGDAN BAUK                 (za Ljudski.ba)

Prvi potpredsjednik NIP-a, stari i iskusni obavještajac Kemal Ademović nas je obavijesti da se protiv Osmorke vodi hibridni rat. Podmetanja, spinovanje su odavno postali glavno oružje političke borbe u BiH, a SDA ima i svoje obavještajce, ali ono što se dešava s Miletićem zna i Ademović nema veze s njegovim (ne)opravdanim tvrdnjama.

Trojka voli ići na noge predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku i to je legitimno. Zadnji dolazak im je olakšao Dodik, čim je sklonio transportere iz Lukavice ugostio ih je tamo.Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i dalje vjeruje da su Dodik i predsjednik HDZ-a Dragan Čović spremni na saradnju i da će se osjetiti pomak. Nikšić je sam otvorio dilemu da li je to naivnost, što nas vraća na Miletića koji je kao iskusni policajac sve osim naivan.

Miletić je jasno poručio da neće glasati za ministre koji se dovode u vezu s kriminalom. Istina, za ljubav Osmorke već je pogazio princip glasom za Marinka Čavaru koji je na Crnoj listi SAD-a, ali to mu je valjda bila škola jer je pokupio većinu gelera s razlogom nezadovoljne javnosti, dok je recimo Sabina Ćudić iz Naše stranke glumila heroja hvaleći svoju principijelnost na poslije toga zakazanoj presici. Dosljednost je trajala sve do trčanja njenog stranačkog predsjednika na Jahorinu kako bi izmolio Dodika da on kao Ostali bude državni ministar.

Miletić rekli smo nije naivan, prelila se čaša i na FACE TV je "razmontirao" principijelnost pojedinaca u Osmorci. Zaboljelo je to, mnogo, toliko da se s Miletićem moralo više od četiri sata razjašnjavati ko je i kako dogovarao detalje koalicije s Dodikom i Čovićem. Čini se da Miletić ipak nije dobio očekivane odgovore. Za Ljudski.ba je odbio komentarisati sastanak jer je kaže obećao da neće izlaziti u javnost, ali su ga iz Trojke primorali da ih opet demantuje s porukom da nemaju njegov glas za Vijeće ministara BiH.

Iz NIP-a sve češće spominju naslijeđe stare vlasti, kao okvir koji ih limitira. Pri tome zaboravljaju da je njihovo najuže rukovodstvo upravo recidiv SDA. Dres su čini se promijenili, ali navike su ostale, pa im je Dodik ipak prirodniji partner od opozicije iz RS-a zbog koje su čak otvoreno kritikovali partnerski SDP. Možda Nikšić i jeste naivan, ne samo u pogledu Dodika, već i njegovih koalicionih partnera. Realno SDP-u se puno toga mjenja, za razliku recimo od Denisa Zvizdića koji još nikada nije izdao Dodika.

Zvizdić je već dokazao da mu zbog vlastite fotelje ne smetaju crnolistaši poput Nikole Špirića, ili njegove kolege koje se dovode u vezu s kriminalom. Miletić ih je i ranije prozivao, ali Zvizdić to nije htio čuti. Njegov novi stranački šef i bivši kolega koji je porastao u SDA Elmedin Konaković najzaslužniji je za "otopljavanje" Dodika i Čovića.  Logika njegove politike je valjda da je dogovor oko broja ministara određen kao naslijeđeno stanje.Sve podsjeća na onu jednom SDA uvijek SDA, samo što će se pakovanje promijeniti.

Niko zdravog razuma, pa ni Miletić nije protiv promjena, pa makar to bilo i samo bez SDA. Problem je cijene koju bi mogli nastaviti plaćati građani i država, opet kao naslijeđe SDA. Vrijeme je da predsjednik SDP-a shvati kako dok mu kolege dogovaraju on ipak nosi najveći teret odgovornosti. Od bivših SDA-ovaca se očekuje da im naslijeđe ne smeta, ali SDP mora biti nosilac promjena. Možda su one moguće sa Dodikom i Čovićem, ali da bi se bilo uvjerljivo potrebno je više od spremnosti da se prizna greška i povuče. Naslijeđe nam kaže kada se jednom formira Vijeće ministara BiH neće ga biti moguće srušiti: 

Cijena toga može biti gubitak šanse da se mijenja stanje u federalnoj vlasti. Nikšić je svjestan da su moguće komplikacije jer i tamo objektivno postoji problem s naslijeđem. Bivši SDA-ovi i tamo su u prilici da ucjenjuju za fotelje, a Nikšić ipak vjeruje kako će sve biti u redu. Tačno je da većina ima pravo predlagati mandatara, ali je tačno i da postoje ustavne odredbe kojima se to može zakomplikovati, a Visoki predstavnik u BiH u kojeg osmorka uporno upire oči je pod pritiskom barem dok Ustavni sud BiH ne kaže svoje o njegovim izmjenama Izbornog zakona. 

Postoji mogućnost da se kroz nove odluke Visokog predstavnika u potpunosti otklone naslijeđene blokade, ali pitanje je šta u budućnosti to nosi za HDZ i SNSD koji su bar za sada uspjeli sačuvati vlastiti narativ o SDP-u kao bošnjačkoj političkoj partiji. E pa Miletić nije Bošnjak, a pitanje je ko mu sve ne dozvoljava da bude "legitimni" Hrvat.

Povezani članci