Vaše priče

UKRAJINSKA AVANTURA: Miletić kontra Forte i Ćudić, bosanske bitke su važnije od političkog populizma

Nezavisni delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Zlatko Miletić osvrnuo se na odlazak premijera KS Edina Forte i njegove stranmačke kolegice Sabine Ćudiću Kijev. Miletić nije oduševljen hrabrosti i političkom mudrosti ovo dvoje političara. Ukrajinu podržava u njenoj borbi, ali smatra da je Kijev trebao poviući prvi potez i pokazati spremnost da prizna vlastite greške u BiH. Domaćim političarima sugerisao je da se okrenu bitkama za opstojnost svoje države koja je opet na velikom ispitu. Miletićeve rijeći prenosimo u cijelosti.

U svjetlu posjete zvaničnika Naše stranke Ukrajini, molba za njih i sve ostale političare u BiH, da prestanu sa populističkim, vazalskim i diletantskim odnosom prema međunarodnoj politici.

U ovom trenutku se još uvijek vode političke borbe za opstojnost, demokratsko i civilizacijsko uređenje BiH. Podrška narodu Ukrajine ne treba sa naše strane biti upitna, njihova ratna stradanja, slična su onima koje smo mi proživljavali tokom agresije na BiH. Zato nadležne institucije, trebaju istrajati da se zbog agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, svo diplomatsko osoblje Ruske Federacije proglasi nepoželjnim u BiH.

S druge strane, podrška političarima Ukrajine, treba biti dovedena u kontekst ponašanja ove zemlje prema nama, u godinama za vrijeme i nakon rata.Svi mi koji smo bili u ratu, za razliku od onih koji nisu, pamtimo, da su agresorske snage bile dodatno ojačane dobrovoljcima iz Ukrajine, što zvanični Kijev, nikad nije osudio.

Zvanični Kijev, kojem se naši političari svesrdno isporučuju ovih dana, nikada nije osudio ni sramotno ponašanje ukrajinskih snaga UNPROFOR-a tokom rata u Sarajevu na željezničkoj stanici, gdje su njihovi pripadnici seksualno ucjenjivali, naše majke i žene za jeftine lanč pakete koji su značili preživljavanje... da su u Žepi, plandovali, švercovali i surađivali sa agresorom.

Nikada zvanični Kijev, nije osudio kukavičko ubistvo k-danta odbrane Žepe, Avde Palića, čiju su sigurnost garantovali ukrajinski vojnici. Vrsni diplomati i mudri političari tek bi razmislili o uzvratnom posjetu zvaničnom Kijevu, kada bi bilo kakav politički Kijev posjetio zvanično Sarajevo i uputio ispriku ili barem žaljenje zbog ponašanja ukrajinske politike u našoj recentnoj prošlosti.

Ovako je ovo posjet pun političkog populizma s nedostatkom informacija kome se zapravo ide pred noge...Ali mi smo Bosanci i Hercegovci podrška ukrajinskom narodu...

Povezani članci