Politika

KOŠARAC I RUSKA POSLA: Hvali se glasanjem protiv Ukrajine i ne krije koga bi "nogirao" iz BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac rekao je u razgovoru sa ambasadorom Rusije u BiH Igorom Kalabuhovom da EU treba da, ako je iskrena i želi da BiH bude njen član, napravi prvi korak i dokaže iskreni pristup insistiranjem na ukidanju Kancelarije visokog predstavnika i odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Košarac je izrazio opreznost kada je riječ o odluci Vijeća EU da se BiH dodijeli kandidatski status, saopšteno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

On je izrazio zahvalnost ruskoj strani na neprihvatanju legitimiteta Christiana Schmidta, budući da nije imenovan u skladu sa procedurama, međunarodnim pravom i Dejtonskim sporazumom.

Košarac je informisao Kalabuhova da je na sastanku Ministarskog savjeta Energetske zajednice u Beču glasao protiv ukrajinskog prijedloga da se usvoji izjava kojom se "osuđuje ruski agresivni rat protiv Ukrajine, te korištenje resursa i energije za ucjenu evropskih ekonomija i društava, uključujući ugovorne strane Energetske zajednice".

Košarac i Kalabuhov su razgovarali o sprovođenju izbornih rezultata i o procesu formiranja vlasti, te ukazali na važnost dobrih i prijateljskih odnosa i nastavka ekonomske saradnje Rusije i BiH, kao i na značaj realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj i FBiH.

Povezani članci