Politika

GLAVOBOLJE I SUKOBI: Konaković i Ćudić u borbi za najvažniju fotelju, Izetbegović sanja vlast

Od završetka izbora do danas glavna tema u BiH je mogu li Osmorka, SNSD i HDZ izbaciti iz vlasti SDA. Sve ukazuje da mogu, ali realizacija ipak ne ide planiranom dinamikom, pa je za sada jedino vlast ekspresno promjenjena u BPK Goražde. Ostale teme u sferi politike su i dalje iste, samo im se pridaje manje pažnje a one oslikavaju stvarnu politiku na sve tri strane.

SNSD, HDZ i Osmorka djeluju po principu da ono oko čega nema dogovora ostave po strani. Dogovor jeste važan, ali se ne smiju zanemariti ni izjave istih aktera kada nisu zajedno pred kamerama.

Analizirajući iste moglo bi se reći da je Jasmin Medić u pravu svojim viđenjem aktuelnog stanja. Prioriteti i aktualne teme u Bosni i Hercegovini, kraj 2022:

-Srpska politika: Nastavljamo politiku zbližavanja do konačnog ujedinjenja RS i Srbija.

-Hrvatska politika: Uz Visokog predstavnika do ustavnih promjena sa krajnjim ciljem da se formira hrvatski entitet.-Bošnjačka/"probosanska" politika: Sebijina diploma, Osmica i njegova diploma, Djed mraz, paketići, Gološ i (a)teizam.Što je najžalosnije, ovi treći misle da su ozbiljni, napisao je Medić.

Da ovo ima smisla pokazuje i pritajena bura u redovima Osmorke gdje je čini se najvažnija bitka ko će zauzeti privlačnu fotelju šefa BiH diplomatije. Kandidati su Sabina Ćudić iz Naše stranke i predsjednik NIP-a Elmedin Konaković. Zbog toga bi čini se mogla biti upitna Ćudićkina podrška imenovanju novog Vijeće ministara, s tim da će se već pronaći ozbiljniji razlozi od samog kadroviranja, saznaje Ljudski.ba.

Da se sve ipak svodi na bitku za vlast demonstrirao nam je sinoć i predsjednik SDA Bakir Izetbegović kojem Osmorka ne bi bila mrska kada bi njegovoj stranci i DF-u dala po jedno državno ministarstvo. Tada bi imali mir i ljubav i snažan probosanski blok.

Dok se vlast slaže, da nam bude zabavno pobrinuo se i Izetbegovićev intimus Faruk Kapidžić koji se nakon pretvaranja sarajevskog aerodroma u jezero okrenuo borbi protiv ljetne bašte reprezentativca BiH Miralema Pjanića kao ključni dokaz neozbiljnosti u redovima Osmorke.

U RS-u su se davno prestali baviti ljetnim baštama. Nakon galame zbog restorana Dodikove kćerke i "rušenje" kumovog objekta Stanivuković i Dodik su našli zajednički jezik. Sarajevo za Banja Lukom kasni dvije godine, a vidjećemo hoće li spor oko ljetnje bašte zbližiti Osmorku i SDA.

Povezani članci