Društvo

ČUDO BOSANSKOG OTPORA: Goražde Ukrajini poslalo nacrte za izradu centrala

Ruski udari na energetsku infrastrukturu Ukrajine ostavili su tu zemlju u mraku i bez veze sa svijetom. Zapad je Ukrajini pokušao pomoći na sve načine da dobiju električnu energiju, a obećana je i masovna isporuka generatora.

I dok pomoć sa Zapada u Ukrajinu ne stigne, grad heroj - Goražde uputio je pomoć.

Ovaj grad u istočnoj Bosni bio je pod opsadom srpskih snaga tokom čitavog trajanja agresije na našu zemlju. Jedini način Goraždanima da prežive bio je da se oslone samo na sebe. Tako su nastale, sada već širom svijeta poznate, centrale koje su proizvodile potrebnu električnu energiju, a za čiju je izradu potrebno samo nekoliko dijelova starih aparata. Stotine centrala radile su tokom rata i Goražde je tako zadržalo vezu sa svijetom.

Takva rješenja potrebna su i Ukrajini koja je bogata rijekama, a prijeko joj je potrebna električna energija. Na zahtjev Evropske unije vlasti BPK Goražde nacrte za izrade ovih centrala već su poslale u Ukrajinu.

Ukrajinski mediji već su o ovome govorili i obavijestili svoje građane o malom bosanskom gradu koji pomaže veliku zemlju sa više od 40 miliona ljudi. Televizija TCH posvetila je jedanaestominutni prilog o pomoći koji su dobili iz Goražda. Gost ove televizije bio je i premijer BPK Edin Ćulov koji je govorio o godinama agresije na BiH ali i izumu koji je Goražde koristilo za električnu energiju. 

Crteži jedinstvenog izuma predati su Ukrajini“, objavljeno je i na njihovom Youtube kanalu.

U prilogu se objašnjava kako se Goražde opiralo agresiji, kako su centrale pravljene i koji je njihov značaj.

U nastavku pogledajte video prilog ukrajinske televizije.

 

Povezani članci