Politika

OPTIMIZAM NA ISTOKU BIH: Stop diskriminaciji Bošnjaka

Novi načelnik općine Bratunac Lazar Prodanović zahvalio se građanima koji su mu dali svoj glas, ali i onima koji nisu glasali za njega, uz obećanje da će biti načelnik svih građana, bez obzira na političku, vjersku ili nacionalnu opredijeljenost. Cilj mu je da stabilizira situaciju, jer smatra da su tenzije, koje su izazivane posljednje dvije godine, nepotrebne.

Prodanović je na izborima imao podršku i sa biračkih mjesta gdje većinski žive Bošnjaci, a budući načelnik Bratunca kaže da mu je važan svaki građanin. Od 31 biračkog mjesta pobijedio je na 29, a na preostala dva njegov protukandidat Srđan Rankić imao je pet glasova više.

- Ne može nam biti civilizacijska vrijednost to što se opozvani prethodnik ponosio s tim da je to prva vlast poslije izbora u kojoj nema Bošnjaka. Participacija u lokalnoj vlasti bit će jasno definisana statutom opštine, u skladu sa brojem odborničkih mjesta. Trebaju nam svi ljudi, a ne da provodimo retoriku koja je često paravan za neke druge aktivnosti. Raduje me podrška. Ovo nije priča o Lazaru Prodanoviću, već da su građani jasno rekli - ne ličnim interesima i korupciji, jer javni zvaničnik mora služiti opštem interesu – ističe Prodanović.

Poruke novog načelnika Bratunca najavljuju drugačije odnose u dijelu BiH gdje su se često, na različite načine, proizvodile tenzije između Srba i Bošnjaka. Tako je nedavno plasirana informacija da će susjedna Srebrenica izgubiti status općine i postati mjesna zajednica Bratunca.

- Ja ne znam ko je izašao sa takvim nepotrebnim i nemogućim informacijama. Srebrenica je imala tragičnu prošlost, najtragičniju u BiH, ali bez obzira na demografski deficit uvjeren sam da postoji 30 opština u BiH koje imaju manje stanovnika. Srebrenica ima beskrajno važan potencijal, od rudnih bogatstava, šumskog bogatstva i banjskih potencijala, koje treba staviti u funkciju svih građana pa stvoriti ambijent da nam se nikada ne desi nešto što je obilježilo blisku, tragičnu prošlost tog grada – ističe načelnik Bratunca Lazar Prodanović.

Povezani članci