Politika

SRPSKI MINISTRI ZAPRIJETILI: Napustiće Vijeće ministara BiH ako im se ne udovolji

Ministri u Vijeću ministara  BiH Zoran Tegeltija i Staša Košarac na jučerašnjoj sjednici izričito su zatražili da na dnevni red naredne sjednice Savjeta ministara bude stavljen Nacrt osnove za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Republike Srbije o izgradnji gasovoda "Nova istočna interkonekcija" na pravcu granica Srbija-BiH-Bijeljina-Banjaluka-Prijedor-Novi Grad.

Takođe, ministri Košarac i Tegeltija su insistirali i da u dnevni red bude uvršten Nacrt osnove za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Republike Hrvatske o izgradnji plinovoda "Јužna interkonekcija BiH i Republika Hrvatska" na pravcu Zagvozd-Posušje-Novi Travnik/Travnik sa dijelom koji se odvaja za Mostar i Prijedlog odluke o kvaliteti tečnih naftnih goriva, saznaje Srna.

Oni su naglasili da su lideri partija koji su partneri na nivou BiH dogovorili i usaglasili nekoliko veoma važnih infrastrukturnih projekata, a koji bi bili prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Košarac je podsjetio partnere iz FBiH, koje sa SNSD-om čine vlast na nivou BiH, na preuzete i dogovorene obaveze u vezi sa nekoliko infrastrukturnih projekata koji su od značaj za Republiku Srpsku.

Tegeltija je zatražio da predsjedavajuća Vijeća ministara  BiH Borjana Krišto odmah utvrdi termin naredne sjednice, a ukoliko to ne učini srpski ministri napuštaju sjednicu Savjeta ministara.

Krišto je navela da ne može odrediti precizan dan, ali da će sjednica na čijem dnevnom redu će biti ove teme sigurno biti naredne sedmice.

Ministar inostranih poslova Elmedin Konaković je rekao da su skoro stigli do konačnog dogovora o ovim pitanjima, te da su ostali samo tehnički detalji koji bi trebalo konačno biti dogovoreni na nivou predsjednika partija naredne srijede.

Povezani članci