Društvo

GUŠENJE DRŽAVE PLINOM: Dok Sarajevo najviše troši SNSD i HDZ bi da upravljaju plinovodima

Ukoliko vlasti BiH uskoro ne dogovore izgradnju "Južne interkonekcije", gasovoda koji bi Hrvatsku povezao s BiH i pomogao diverzifikaciji energetskih izvora, EU bi mogla uskratiti sredstva za finansiranje ovog projekta.

 EU i SAD su isfrustrirane činjenicom da partneri u FBiH do danas nisu uspjeli postići saglasnost o realizaciji ovog projekta, posebno zbog činjenice da bi sredstva EU uskoro mogla biti preusmjerena na druge projekte.

Ovaj projekat, zajedno s "Istočnom interkonekcijom", projektom koji podržava Republika Srpska kako bi se otvorio još jedan smjer snabdijevanja ruskim gasom, trebalo je da se nađe na ovosedmičnoj sjednici Vijeća ministara BiH, koja je odgođena do sljedeće sedmice.

Nezvanično hjedan iod ministara vjeruje da će biti postignuto rješenje do naredne sjednice, ali da nema stoodstotne garancije.

Na početku priču o južnoj interkonekciji blikirali su zastupnici iz RS-a, ali bi omekšali stav ako zajedno prođe odluka o istočnoj interkonekciji. Nakon toga blokadi se pridružio i HDZ, njihov cilj je iz igre izbaciti BH Gas. Zašto odgovor je dat formiranjem Javnog preduzeća Plinovod južna interkonekcija u Zapadno hercehovačkom kantonu. HDZ je jasan, upravljanje južnom interkonekcijom treba da preuzme ovo preduzeće. Več ranije RS je napravio svoje entitetsko preduzeće koje kontroliše dotok plina iz Rusije.

Ministri iz RS-a u Vijeću ministara najavili su bojkot rada ukoliko se pitanje istočne i južne interkonekcije ne nađe na dnevnom redu.

U praksi to znači da bi snabdjevanje plinom BiH kontrolisali RS i većinski hrvatski kanton. Upravo je zbog spora oko plina odgođena posljednja sjednica Vijeća ministara.

Najveći potrošač plina u BiH je Kanton Sarajevo i jasno je zašto HDZ i SNSD žele preuzeti kontrolu nad plinovodom.

 

 

Povezani članci