Politika

PUKLA NOVA PARLAMENTARNA VEĆINA: Ponovo blokade rada institucija

Parlamentarna većina na nivou Bosne i Hercegovine, Trojka plus HDZ i SNSD, “pukla” je na pokušaju konstituiranja zajedničkih komisija Parlamentarne skupštine BiH.

Glasalo se o Komisiji za nadzor nad radom OSA-om i Komisiji za evropske integracije. Na početku rada nove parlamentarne većine imamo najnoviju blokada rada institucija.

Na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije utvrđena usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti su podržani principi Prijedloga zakona o dopunama Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić.

Predstavnički dom državnog parlamenta bi danas trebao razmatrati principe tog prijedloga zakona, sa negativnim mišljenjem Ustavnopravne komisije, o kojem će se izjašnjavati.

Kako je predlagač ovog zakona naveo u obrazloženju, ovaj prijedlog zakona ima za cilj da trajno osigura materijalnu podršku za ostvarivanje vrhunskih sportskih rezultata svih naših reprezentativnih selekcija i sportista pojedinaca, te da se osigura trajno finansiranje izgradnje i održavanja sportskih objekata kroz poseban Fond koji bi bio uspostavljen.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH danas nije utvrdila usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš, kojim se kažnjava narušavanje suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Poslanici bi na današnjoj sjednici trebali razmatrati i ovaj prijedlog zakona, uz negativno mišljenje Komisije, o kojem će se izjašnjavati.

Komisija je odlučila da Kolegijumu Predstavničkog doma dostavi Orijentacioni plan rada Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma za 2023. godinu. Komisija predlaže da se u Orijentacionom radnom planu Predstavničkog doma za 2023. godinu uvrsti i izrada Prijedloga izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma kojim bi se regulisala izrada i podnošenje amandmana, pravo predlagača zakona da koriguje, izmijeni ili dopuni osnovni tekst zakona do okončanja prve faze pred nadležnom komisijom, odnosno propisao hitni postupak za novelirani tekst zakona na način kako je to propisano Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine.

U isto vrijeme Predsjedništvo BiH usvojilo je Budžet BiH. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je glasao protiv, dok su Denis Bećirović i Željka Cvijanović glasali za. U Budžetu nije planirana nabavka opreme za Oružane snage BiH, ali je planirano povećanje plaća zvaničnicima BiH   

 

Povezani članci