Politika

BEZ STARCA NEMA UDARCA: Pobuna u HNS-u, mladi kod Čovića nemaju šanse

Na nedavno održanoj sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora za predsjednika Glavnog vijeća ponovno je izabran Božo Ljubić. No, to nije naišlo na odobravanje HDZ-a 1990 i Čapljinske neovisne stranke, koja je imala i svoj prijedlog. Glatko odbijanje drugoga kandidata i izbor Ljubića koji je na čelu Vijeća od 2011. godine pokazalo je, kažu za FTV u Čapljinskoj neovisnoj stranci, da pluralizam u HNS-u ne postoji.

Premda su u svim tijelima HNS-a najavljivani novi, mlađi kadrovi, na to se, čini se, zaboravilo jer Božo Ljubić ulazi i u četvrti mandat. Četiri glasa protiv i jedan suzdržan nisu bili dovoljni da Ljubić ne bude izabran unatoč tome što je dio stranaka HNS-a još ranije negodovao u vezi njegova izbora.

"Kazao sam da sam zamolio Ljubića i Merdžu da ostanu još jedno vrijeme dok završimo političke projekte, dok sam i ja tu, jer ako govorimo o mladosti, onda se to jednako odnosi i na mene", kazao je predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović.

A Hrvati više nemaju vremena za gubljenje, kažu u Čapljinskoj neovisnoj stranci, koja je kandidirala Antu Markovića, uspješnog biznismena iz Srebrenika, za prvog čovjeka Glavnog vijeća. Marković, naravno, podršku nije dobio. Pero Previšić, predsjednik te stranke, nije zadovoljan ni radom Odbora HNS-a jer se neki od njih, ističe, nikada nisu niti sastali.

"To pokazuje kolika je stvarna briga HNS-a za hrvatskog čovjeka u BiH. I prije četiri godine smo bili protiv izbora Ljubića na mjestu predsjednika GV HNS jer imamo situaciju da je egzodus hrvatskog naroda upravo u zadnjih 12 godina najveći."

Nisu zadovoljni ni u HDZ-u 1990, koji smatraju da mjesto predsjednika Glavnog vijeća HNS-a pripada njima kao drugoj najjačoj stranci u hrvatskom korpusu.

"Želim naglasiti da smo mi toliko puta istrpili puno stvari i neću dopustiti nikom da HDZ 1990 izgura iz nacionalnih tema i također neću nikome dopustiti da HDZ 1990 drži na klupi za rezervne igrače jer mi nismo rezervni igrači i puno bolje znamo igrati od mnogih koji su zauzeli pozicije, a mislim na predstavnike HDZ-a BiH", istakao je predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Cvitanović kaže da će podržati sve ono što je dobro za hrvatski nacionalni interes, ali ne i ovakav odnos koji pokazuje da je pluralizam u HNS-u na čekanju.

Povezani članci