Društvo

MLADI ZATRESLI ZAGREB: Umjesto Tuđmana sjećati se žrtava iz Ahmića

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska, kako su naveli, ovom akcijom podsjeća na sudski dokazanu odgovornost koju je hrvatski politički i vojni vrh na čelu s Franjom Tuđmanom, Gojkom Šuškom i Jankom Bobetkom imao u ratu u Bosni i Hercegovini.

Jučer je Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska održala simboličnu akciju preimenovanja Trga Franje Tuđmana u Zagrebu u Trg ahmićkih žrtava, uz podršku i sudjelovanje mladih iz Inicijativine Aktivističke mreže.

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska, kako su naveli, ovom akcijom podsjeća na sudski dokazanu odgovornost koju je hrvatski politički i vojni vrh na čelu s Franjom Tuđmanom, Gojkom Šuškom i Jankom Bobetkom imao u ratu u Bosni i Hercegovini.

"Jedan od najsramnijih dokaza te prisutnosti jest počinjeni ratni zločin u bosanskohercegovačkom mjestu Ahmići 16.4.1993. u kojem su jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubile 116 civila bošnjačke nacionalnosti, a selo praktički sravnile sa zemljom. Simbolički čin koji ovom akcijom zahtijevamo jest imenovanje jedne javne površine u Zagrebu po ahmićkim žrtvama. Ta je akcija inspirirana zahtjevom inicijative pet organizacija - Centra za građansku hrabrost, Documente - centra za suočavanje s prošlošću, Ženske mreže Hrvatske, Centra za žene žrtve rata - ROSA i Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva koja su već podnijela zahtjev za imenovanje jedne javne površine u Zagrebu znak sjećanja na ahmićke žrtve", navode iz ove inicijative.

Podsjećamo, uz akciju preimenovanja, Inicijativa je postavila 3 plakata u Zagrebu kojima podsjeća na zločin u Ahmićima i ulogu državnog vrha RH u ratu u BiH s ciljem povećanja vidljivosti tog događaja u javnom prostoru. Prvi je plakat uništen u manje od 24 sata od postavljanja.

Također, Inicijativa je uoči 31. obljetnice zločina postavila plakat i na magistralnoj cesti između Viteza i Ahmića u Bosni i Hercegovini na kojem piše "oprostite u ime građana Republike Hrvatske".. Postavljanje plakata pozdravilo je i Udruženje građana žrtava rata ‘92-95’ “16. APRIL” Ahmići.

 Nakon što je vijest o postavljenom plakatu dospjela u bh. medije, na vlasnika reklamnih panela počeo se vršiti politički pritisak da ukloni postavljeni plakat, a kao privremena mjera, poruka isprike je prekrivena.

Na isti se, kako ističu, način već desetljećima prikriva sramna istina o ulozi Republike Hrvatske u ratu u Bosni i Hercegovini. Inicijativa neće odustati dok se to ne promijeni.

"Uništenje prvog plakata u Zagrebu i pritisci na vlasnika reklamnog panela predstavljaju jasne pokušaje ušutkavanja i brisanja tema iz javnog prostora koje problematiziraju i podsjećaju na zločine Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te sudski utvrđenu ulogu hrvatskog državnog vrha u ratu u Bosni i Hercegovini. Ovom kampanjom Inicijativa opominje sve pripadnike društva da se ne trebamo i ne smijemo pomiriti sa životom u društvu u kojem se ratne zločince osuđene za zločin u Ahmićima ili bilo koji drugi zločin glorificira, poziva na javne (političke) manifestacije i predavanja te se njihove skandalozne izjave 'da bi sve ponovili' ne osuđuje", saopćeno je.

Inicijativa ističe i kako već dugi niz obilježava obljetnicu ratnog zločina u Ahmićima i drugim mjestima u Bosni i Hercegovini.

"Kako bi se istaknula važnost inkluzivne memorijalizacije svih žrtava rata bez obzira na njihovu nacionalnost, prošle je godine Inicijativa s mladima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine posjetila Ahmiće, ali i Trusinu u kojoj je Armija RBiH na isti dan (16.4.1993.) ubila 20-ak civila i pripadnika HVO-a. Preduvjet za put u zdraviju i prošlošću neopterećenu budućnost jest uključivo sjećanje na sve civilne žrtve ratova devedesetih bez obzira na njihovu nacionalnost te hrabro suočavanje s zlodjelima država kojima pripadamo", zaključuje se u saopćenju.

Povezani članci