Kultura

PROFESOR ZDENKO SAMARŽIJA: Srbi u Zagrebu protiv Srba u Zagrebu

Piše: ZDENKO SAMARŽIJA (Ljudski.ba)

Dvije delegacije beogradskih istoričara bile su ovoga tjedna gosti zagrebačkih povjesničara. Hrvatski institut za povijest ugostio je apologete nedićevaca i četnika, jer s njima "surađuje na znanstvenoj razini", pravdao se ravnajući povjesničar Instituta i zamjerio novinarima koji drže da je skandalozno govoriti o "golgoti četnika 1945.".

Druga delegacija istoričara sudjelovala je na komemoraciji Latinki Perović. Pojednostavljeno, Zagreb je ugostio lice i naličje Beograda. Moderator komemoracije se nije ispričao što su duhovite opaske o djelu i životu Latinke Perović prekidane pljeskom i dobroćudnim smijehom, a teško je pretpostaviti da se itko nasmijao, pa i kiselo, na priče kako su partizani desetkovali formacije raznih kolaboracionističkih vojski koje su manje ili više bile odane Dragoljubu Mihailoviću.

Voditelj Instituta zakunio se da neće biti cenzure dok je na čelu  - pa je ugostio one koji cvile nad sudbinom nedemokrata. S kojima uljuđeni ne surađuju. S jedne strane ozbiljni i namrgođeni koji veličaju netolerantne, na čiji se spomen i danas ledi krv, s druge osmijeh jer smo poznavali Perovićku i učili od nje. Za svake daljnje usporedbe treba imati dobar želudac.

(Zdenko Samaržija, ugledni je profesor filozofije i povijesti te autor više udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola)

Povezani članci