Kultura

CIVILIZACIJSKA ČITANKA: Remek-djelo profesora Samaržije – druga knjiga u istom mjesecu

Profesor Zdenko Samaržija inače je plodan autor. Iako se čini kao rijetkost, ipak ne iznenađuje objavljivanjem dvije knjige u jednom mjesecu.

Vrijedi istaknuti Samaržijinu suradnju s bosanskim franjevačkim arhivima, kao i obradom tematike Osmanske tradicija i islamske kulture u zdravstvu Slavonije.

Knjiga „Povijest zdravstva Baranje, Slavonije i Srijema“ namijenjena je stručnoj javnosti i istraživačima kao podloga za daljnja istraživanja i publicistiku, ali dobro će doći i čitateljima iz šireg kruga javnosti – kao civilizacijska čitanka.

Pogovor

Dobre i loše strane izolacije

(izlaganje dr. med. Amre Nanić,

neuropsihijatrice Centra mentalnoga zdravlja Doma zdravlja Buzin,

na simpoziju psihijatara Bosne i Hercegovine posvećenom posljedicama Covida-19,

Neum 2021.)

Recenzenti                         

Prof. dr. sc. Sven Kurbel

Dr. sc. Vladimir Abramović 

1. Uvod    5

2. Naslijeđe      6

2.1. Prapovijesno, antičko i srednjovjekovno zdravstvo     6

2.2. Zdravstvo za vladavine Osmanlija     10

3. Zdravstvo za vladavine Habsburga  13

3.1. Uspostava habsburške vlasti  13

3.2. Akademska medicina i neakademski oblici liječenja  13

3.3. Istraživači bilinstva i minerala      14

3.4. Obrazovanje medicinskih djelatnika     14

3.5. Vojno zdravstvo  20

3.6. Civilno zdravstvo      21

3.7. Socijalna zaštita    26

3.8. Redovnička medicina  28

3.9. Etnomedicina  31

3.10. Vojne, građanske i javne bolnice. Uloga katoličkih redovnica    36

3.11. Rehabilitacija      42

3.12. Apotekarsko naslijeđe  43

3.13. Stomatologija     47

3.14. Veterina      48

3.15. Zarazne bolesti: kuga – činjenice, prevencija, mit    51

3.16. Zarazne bolesti: kolera i bjesnoća  57

3.17. Zdravstvo druge polovice 19. i prvih desetljeća 20. stoljeća  59

4. Prvi svjetski rat    66

5. Borba protiv siromaštva, tuberkuloze i trahoma    69

6. Drugi svjetski rat     73

7. Zdravstvo u socijalističkoj Jugoslaviji    76

8. Godina 1991.  80

9. Medicinska literatura. Ljekaruše    82

10. Obrazovanje medicinskih djelatnika     86

Pogovor  88

Leksikon medicinskih djelatnika     92

Literatura     132„                   

 viber image 2023 01 26 13 43 37 266

Povijest zdravstva Baranje, Slavonije i Srijema“, prva knjiga u ediciji, ima za cilj upoznati javnost s povijesnim razvojem zdravstva na području slavonske regije. Zdravstvo kao djelatnost zaštićuje i unaprjeđuje ljudsko zdravlje, pravodobno otkriva bolesti te liječi i rehabilitira bolesne odgovarajućim sredstvima, opremom i stručnim metodama rada. Na razvijenost i organizaciju zdravstvene djelatnosti u široj zajednici ut-ječu – prije svega: razina opće kulture stanovništva, privredne prilike, državna organi-zacija sa socijalnom politikom te znanstvene spoznaje i dostignuća medicinske prakse.

Kao vrlo bitno područje ljudske djelatnosti zdravstvo zaslužuje posebnu pažnju u znanstvenoj zajednici i široj javnosti, no u nas nema dovoljno socioloških, ekonomskih, pravnih niti povijesnih istraživanja o zdravstvenoj djelatnosti, pogotovo ne u regionalnim okvirima. Građansko društvo se temelji na zasadama kulturne tradicije/naslijeđa, a u konceptu društva znanja nezamislivo je da jedna od bitnih ljudskih djelatnosti ne bude regionalno istražena. Osim toga – niz je generacija zdravstvenih djelatnika samopri-jegorom i uspješnim radom zadužilo na stotine tisuća stanovnika ovih krajeva pa je red i da ih se u jednoj knjizi zabilježi za povijest.

U knjizi se polazi od naslijeđa koje se ukratko razmatra kroz prapovijesno, antičko i srednjovjekovno zdravstvo. Nadalje, obrađuje se zdravstvo na području Bara-nje, Slavonije i Srijema za vladavine Osmanlija i Habsburga. Povijesni izvori znatno su bogatiji iz vremena bečke Monarhije te se analizira akademska medicina i neakademski oblici liječenja, vojno i civilno zdravstvo, redovnička i etno-medicina, obrazovanje medicinskih djelatnika i socijalna zaštita, apotekarsko naslijeđe, stomatologija i veterina kao i, tada opasne bolesti: kuga, kolera i bjesnoća. Posebna poglavlja su posvećena zdravstvenoj djelatnosti u Prvom i Drugom svjetskom ratu te zdravstvo u regiji za vrijeme socijalističke Jugoslavije i slavonsko zdravstvo u Domovinskom ratu. Također se posebno razmatraju - medicinska literatura i obrazovanje medicinskih djelatnika, a na kraju je abecedarij medicinskih djelatnika koji su djelovali na području Baranje, Slavonije i Srijema od kraja 17. do sredine 20. stoljeća.

Knjiga „Povijest zdravstva Baranje, Slavonije i Srijema“ namijenjena je stručnoj javnosti i istraživačima kao podloga za daljnja istraživanja i publicistiku, ali dobro će doći i čitateljima iz šireg kruga javnosti – kao civilizacijska čitanka.

Podsjetimo,  Ljudski.ba  izvijestio je nedavno i o objavi Samaržijine knjige Srednjevjekovne utvrde Slavonije, Baranje i Srijema.

Više pročitajte OVDJE.

 

Povezani članci