Društvo

RATNI ZLOČINAC JOŠ IMA REKLAMU: Facebook obrisao samo neke oglase

Danima se na društvenim mrežema vrtila reklama knjige ratnog zločinca i načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića. Objava sa detaljima knjige pod nazivom ‘Od idola do ratnog zločinca i natrag’ sponzirasana je na Facebooku, što znači da su izdavači ili autor platili ovoj društvenoj mreži za reklamiranje.

S obzirom na to da je Abdić presuđen za ratni zločin pred Facebookum je bila nova moralna ‘dilema’ da li uzeti novac za promociju djela takvog čovjeka.

No, iako je prvobitno Facebook prihvatio promociju, sad je ona uklonjena. Objavio je to Adis Nadarević, kolumnista nekih medija, na društvenoj mreži X.

On je Facebooku prijavio reklamu, i oni su očito prihvatili njegovu prijavu te su zaustavili sporni oglas.

“Provjerili smo oglas koji ste prijavili i utvrdili da nije u skladu sa našim Standardima oglašavanja. Obavijestili smo oglašivača da smo uklonili oglas, ali ne i ko ga je prijavio”, naveli su iz Facebooka.

Nadareević je ipak samo djelomično uspio zaustaviti promociju jer postoji još oglasa, pa tako na profilu Mehe Filipovića i dalje stoji jedan od njih.

- Po prvi put knjiga potkrijepljena konkretnim dokazima i dokumentacijom koja ostavlja sve čitatelje u šoku. Dokumentacija koja nikad nije objavljena koja će šokirati javnost. Poruka autora svim čitaocima: "...niti sam počinio ratni zločin niti bih ikada uradio bilo šta što bi moglo samo podsjćati na zločin., stoji u oglasu.

Na oficijelnoj stranici fikretabdicbabo.com se navodi i ovo: 

Želim jasno i nedvosmisleno, ali i bez gorčine i želje za osvetom, ukazati na sve ono što je prethodilo mojem hapšenju i osuđenju za ratni zločin. Siguran sam da će mnogi biti zaprepašteni činjenicama koje ću iznijeti. Ali, ono što je najvažnij...niti jednu tvrdnju ne iznosim bez dokumenta i bez potvrde da je to stvarno bilo tako!"

Plaćeni oglas danas se vrti i na stranici Od idola do ratnog zločinca i natrag.

Povezani članci