Društvo

RYANAIR MIJENJA PLANOVE: Banjaluka ispred Podgorice, velike ambicije za još jedan aerodrom

Niskotarifni prijevoznik Ryanair ove nadolazeće zimske sezone ima ukupno 669.004 rasprodanih mjesta na 3.612 letova prema i sa tržišta bivše Jugoslavije.

Brojke su malo niže u odnosu na prošlu godinu (nešto više od 1%), a zračni prijevoznik će ukinuti nekoliko linija. Niskobudžetni prijevoznik prometovat će u Zagrebu, Banjoj Lici, Podgorici i Nišu, a hrvatski glavni grad će imati 401.282 sjedala ukupnog zimskog kapaciteta u regiji. Kao što je ranije objavljeno, od kraja listopada ukinut će tri linije iz glavnog grada Hrvatske - Podgoricu, Sofiju i Manchester - ali će povećati frekvencije na nekoliko drugih usluga, poput Malage, Dublina, Göteborga i Malte.

Time će avioprijevoznik imati samo četrdesetak letova manje u cijelom zimskom razdoblju u odnosu na prošlu godinu, ali i dalje imati veći kapacitet.

Ryanair će u Banjoj Luci ove zime smanjiti kapacitet za oko 2.000 sjedala na ukupno 117.308. Prijevoznik će imati ukupno 618 letova, održavajući usluge za Berlin, Charleroi, Memmingen, Göteborg, Stockholm, Nürnberg i Beč. Više neće letjeti u Bergamo, za koji su letovi prekinuti krajem siječnja. Drugi najveći grad u Bosni i Hercegovini postat će ove zime Ryanairova druga najprometnija destinacija u bivšoj Jugoslaviji, prestigavši ​​Podgoricu.

Zrakoplovna kompanija će najveće rezove napraviti u Podgorici, s 92.338 dostupnih sjedala tijekom zime, što je pad od 21% u odnosu na prošlu godinu. “Zbog odluke Zračne luke Podgorica da im poveća naknade, prisiljeni smo ove zime prekinuti letove iz Podgorice za Barcelonu, Manchester i Zagreb. Povećanje naknada čini Zračnu luku Podgorica potpuno nekonkurentnom u usporedbi s drugim europskim zračnim lukama koje smanjuju svoje naknade kako bi potaknule oporavak i rast prometa.

To će imati štetan utjecaj na povezanost, turizam i ekonomiju Crne Gore”, poručili su iz niskotarifne aviokompanije. Niskotarifni zračni prijevoznik nastavit će obavljati letove iz Podgorice za Berlin, Charleroi, Gdansk, Krakow i London Stansted.

Ove zime Ryanair će ponuditi rekordnih 58.076 sjedala na svojim letovima u Nišu, što je 3% više nego prošle godine.

Prijevoznik više ne održava letove između Niša i Bergama, koji su prekinuti u siječnju, ali će nastaviti letjeti za Beč, Stockholm i Maltu. “Ryanair je pokrenuo svoj najveći zimski raspored ikad s više od 56.000 sjedala za turiste u Srbiji koji žele upiti malo zimskog sunca s prijateljima i obitelji ili jednostavno žele oživjeti sumornije zimske mjesece nekim prekomorskim avanturama”, priopćio je zrakoplovni prijevoznik.

Povezani članci