Društvo

SJAJNE VIJESTI ZA DIJASPORU: Od aprila jeftini letovi i za Sarajevo, aerodrom produžava radno vrijeme

Aerodrom Sarajevo potpisao je ugovor sa niskotarifnim prijevoznikom povodom otvaranja baze u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Ryanair svoje avione će stacionirati u gradu već sljedećeg mjeseca ili najkasnije u maju. Aerodrom Sarajevo je napomenuo da dotični prijevoznik sada mora osigurati dozvole i ugovor mora biti ratifikovan na osnovu lokalnih zakona. Aviokompaniji će biti dodijeljen niz poticaja u skladu s javnim pozivom koji je aerodrom raspisao krajem prošle godine. Razvoj događaja dolazi samo pet mjeseci nakon što je Wizz Air zatvorio svoju bazu na sarajevskom aerodromu, navodeći inflaciju i komercijalnu održivost.

Očekuje se da će sarajevski aerodrom ovog ljeta produžiti svoje radno vrijeme kako bi bio u funkciji iza ponoći, što je navodno zahtijevao evropski budžetski prijevoznik. Aerodrom je poduzeo sličan tender 2020. godine, na kojem je pobijedio Wizz Air. To je bio jedini koji se prijavio u to vrijeme. Ponovljeni poziv nije bio ograničen na niskotarifne avioprevoznike, niti je zahtijevao da aviokompanija bazira dva aviona u gradu, kao što je ranije bio slučaj.

Prema uslovima koje je Aerodrom Sarajevo objavio u svom javnom pozivu, zainteresovani prijevoznik ove godine mora otvoriti svoju bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine kako bi se kvalifikovao za poticaje. Subvencije su ograničene samo na broj prevezenih putnika, međutim, aviokompanija će se kvalifikovati za podsticaje bez obzira na to koliko putnika preveze. Što više putnika u odlasku dočeka u svom avionu iz Sarajeva, to je veća finansijska podrška, međutim, tačan iznos sredstava nije objavljen. Ryanair je ušao na tržište Bosne i Hercegovine 2018. godine. Na osnovu postojećih kapaciteta, u prvom mjesecu ljetne sezone 2023. (april) zadržat će 17% tržišnog udjela u zemlji, u poređenju sa 36% koji drži Wizz Air.

Povezani članci