Kultura

BIH-ZEMLJA S POSEBNIM POTREBAMA: Mamićev udžbenik za političare

U Tomislavgradu vjeruju da je njihov sugrađanin Marko Mamić napisao knjigu koja treba biti udžbenik dvim političarima u BiH. Naslov je provokativan, ali jasno ocrtava autorov stav, a knjiga nosi naziv  „Bosna i Hercegovina – država s posebnim potrebama“.

Prvi dio knjige sadrži 24 eseja. Prvi i najambiciozniji posvećen je razmatranju najistaknutijih primjera različitog, pa i dijametralno suprotnog tumačenja pojedinih pojmova, fenomena, procesa, osoba, događaja i drugih segmenata bogate povijesti BiH. Ostali tekstovi u ovom djelu posvećeni su elaboraciji najaktualnijih i najkontroverznijih pitanja ovdašnje politike, osobito u posljednjem desetljeću.

Nazočnoj publici obratio se i autor knjige koji je na slikovit način objašnjavao ključne političke događaje u Bosni i Hercegovini, od ratnih do današnjih dana. Posebno je istaknuo da Bosna i Hercegovina izravno ovisi o američkome angažmanu.

Marko Mamić rođen je 1953. godine u selu Zidinama, općina Tomislavgrad. Srednju školu završio je u Zagrebu, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Splitu. Osamdesetih godina prošloga stoljeća dio je općinske vlasti u ondašnjem Duvnu. Bio je kriminalistički inspektor, zatim upravni inspektor, pa potom član Izvršnog odbora općine Duvno, na dužnost Predsjednika Komisije za privredne i društvene djelatnosti, budžet, opću upravu i imovinsko-pravne poslove, kako se to tada zvalo . Godine 1988. napušta Općinsku upravu i osniva privatno trgovinsko poduzeće „Mamiće“ i bavi se trgovinom građevinskim materijalom.

Marko Mamić je jedan je od utemeljitelja HDS-a Marka Veselice za BiH. Od početka je sudjelovao u pripremama obrane i bio pripadnik Brigade kralja Tomislava.

Predsjednik HZ HB Mate Boban imenovao ga je 1992. godine u općinski HVO Tomislavgrad na dužnost Predstojnika Ureda za društvene djelatnosti, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, kulturu i fizičku kulturu.

Od 2008. do 2012. bio je savjetnik predsjednika Skupštine Livanjskog kantona.

U recenziji ove knjige, a koju potpisuje Institut za društveno-politička istraživanja Mostar navedeno je da je ova knjiga “slojevito djelo čiji autor pretendira dati originalan osvrt na najmarkantnije sustavne probleme bosanskohercegovačke društvene i političke prošlosti, a još više sadašnjosti. On, međutim pretendira i ponuditi originalna rješenja za ključne probleme, one ustavnoga i opće institucionalnoga karaktera.”

Sam naslov ove knjige daje poruku koju svatko razumije. Vjerujem da gospodin Mamić nije mislio na sve udove Bosne i Hercegovine, kada je smišljao naslov. Kao političar želim reći da u Bosni i Hercegovini postoje i zdravi dijelovi, to su prije svega županije, kazao je predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Vukadin koji je ujedno bio jedan od predstavljača Mamićeve knjige.

– Ovo je knjiga koju bi trebao pročitati svaki političar, ali i svaki čovjek koji se želi informirati i potražiti rješenje stanja u kojem se nalazi BiH. Čitanjem ove knjige, čitajući o poznatim stvarima, steći ćete novu perspektivu, novi pogled na stanje u Bosni i Hercegovini, koji svakako može pomoći u traženju rješenja. – dodao je Vukadin.

Također, knjigu je predstavila i Ivanka Barić, predsjednica Hrvatske kršćanske demokratske unije BiH, koja je govorila o nastanku knjige, pripremi za objavljivanje i turbulentnosti političkih događanja koja su odgađala njezin izlazak.

– Ova knjiga može biti udžbenik mladim političarima. – kazala je gospođa Bajić.

Povezani članci