Kultura

REMEK-DJELO NENADA VELIČKOVIĆA: Plastelinci - u priči o dobijenim bitkama u izgubljenom ratu

U okviru Međunarodnog festivala književnosti “Bookstan”, danas je u Sarajevu  upriličena promocija knjige “Plastelinci”.Na promociji su, pored književnika i prof. Veličković Nenada, koji je autor “Plastelinaca”, govorili i novinar Boro Kontić te književnica Lamija Begagić. 

Javnosti su prvi put predstavljene figurice od plastelina, koje je tokom rata pravio Zlatko Sarajlija, a koje su zahvaljujući donaciji njegove supruge Jasne stigle u Historijski muzej BiH te našle važno mjesto u dokumentovanju života građana Sarajeva tokom opsade. Na promociji je predstavljeno i idejno rješenje vitrine specijalizirane za čuvanje Plastelinaca, koje je radila Jasna Mujkić.

Tim povodom Historijski muzej BiH  putem poziva i građane "da nam svojim donacijama pomognu da Plastelinci dobiju svoj dom". 

"Zamislite jedan grad u kotlini pod opsadom, bez struje, hrane, grijanja i vode, i u njemu čovjeka koji od plastelina tka odore, mijesi boje, tiješti oklope, suče perle, zube i bisere, šilji koplja, rogove i trepavice... Zlatko Sarajlija ostavio je iza sebe u tijesnom plakaru garsonjere u potkrovlju jedne četvorospratnice dvije uske drvene police sa 53 figurice od plastelina. Svega je nekoliko ljudi znalo za njih, ali niko i šta da s njima učini... Dvadeset i više godina čekale su u mraku, topeći se ljeti i mrznući zimi, dok se neko nije sjetio da ih preseli u muzej, u priču o dobijenim bitkama u izgubljenom ratu“- riječi su autora knjige, Nenad Veličkovića.