Pozitiva

KRATKA PRIČA IZ SLAVONIJE: Djeci gastarbajtera koje su odgajali djedovi i bake

Uloga Lisca u modernizaciji Koške

Piše: ZDENKO SAMARŽIJA (Za Ljudski.ba)

 

"Djeci gastarbajtera koje su odgajali djedovi i bake"

Najveće razočarenje uslijedilo je na današnji dan, baš nekako uvečer, kada smo moj kum Pišta i ja shvatili da na naše primanje u pionire neće doći drug Tito ni drugarica Savka.

Tri godine tugovanja prekinuo je Lisac, kojem je moja mama bila drugarica. Učiteljica. Naime, u kasno popodne na današnji dan upala je u našu kuću milicija i odvela moga oca i moju majku (kakav sudski nalog, kakvi demokratski bakrači kada je stvar akutna): netko je provalio u učionicu razreda moje majke i izjeo torte i kolače koje su majke učenika tog popodneva donijele u školu kako bi se  prvašici posladili nakon primanja u pionire.

Moja mama je milicajcima rekla samo "Lisac".

Ovi su sjeli u auto i kući u kojoj je Lisac živio s djedom i bakom, jer su mu roditelji šljakali u Švabiji, ležao je na otomanu, plakao i cvilio. Bez primjene sile priznao je provalu u školu (u stvari, nije provali U školu veći je provalio IZ škole - sakrio se u ormar i čekao da svi odu pa nasrnuo na torte i koleče) i da je izjeo od svake torte i kolače s margarinom.

Za zločin Lisac je okrivio baku koja svake nedjelje peče perece, a ne kolače s filom, a tolika količina slatkih kolača u učionici bila je previše za njega. Nažderao se, razbio prozor na zahodu u prizemlju i otišao kući. I počeo povraćati i cviliti....

Posvećeno djeci gastarbajtera koje su odgajali djedovi i bake.

(Zdenko Samaržija, ugledni je profesor filozofije i povijesti te autor više udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola)

Povezani članci