Društvo

I ODLAZAK FRIZERU POSTAO LUKSUZ: Cijene rastu, vlast pala na ispitu

Spekuliralo se prije nekoliko dana da su cijene fizerskih i kozmetičkih usluga u Republici Srpskoj ponovo porasle nakon januara, što su frizeri demantovali.

Cijene šišanja u Banjoj Luci porasle su zadnji put u januaru, nakon podizanja minimalca i kreću se od 15 do 35 maraka, zavisno od lokacije, vrste usluge i slično. To bi značilo da jedna četvoročlana porodica u prosjeku, ako se šiša jednom mjesečno, za frizerske usluge mora izdvojiti oko 100 maraka, što nas dovodi do zakključka da je očigledno postalo luksuz danas izgledati pristojno. Tu i dalje važi pravilo, kako za koga.

"Mogu da garantujem da niko od mojih kolega nije podizao cijeene, bar u zadnja dva mjeseca sigurno. Šišanje se i dalje kreće od 15 do 35 KM, sve zavisi od usluge koju frizeri, naravno da to diktira više faktora, od kirije u centru grada, repromaterijala...", kaže predsjednica Zanatsko-preduzetničke Komore Žana Arsić.

Veće cijene posljedica su mnogo faktora, a posebno su rezultat velikih lančanih poskupljenja, doslovno, svega. Pojedini frizeri kažu da se od nove godine mogao osjetiti pad broja klijenata za oko 10 odsto, ali ističu da je to bilo i očekivano.

"Zbog samog stamog standarda, nažalost, jeste. Ja sam primijetio jedno destak posto manji promet nego ranije, ali napravljen je neki balans, cijena broj klijenata, opet dođe na isto", kaže frizer Marinko Milojević.

Ono što sve sada zabrinjava je šta će se desiti za dva mjeseca, kada se može očekivati da većina malih preduzetnika u RS pređe prag za ulazak u PDV sistem koji diže i cijenu poslovanja. Naime, ove sedmice predstavnici Zanatsko preduzetničke komore Banjaluka uputiće inicijativu za hitnu izmjenu Zakona o porezu na dohodak, jer je prag za ostvarivanje statusa malog privrednika u Republici Srpskoj i dalje ostao na 50 hiljada maraka, iako je na nivou BiH taj prag podignut na 100.000.