Politika

ZAISKRILO U ZAGREBU: Pobuna ministara iz RS-a, upitno održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara i vlade RH

Upitno je održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovinei Vlade Hrvatske u Zagrebu zbog neslaganja oko tačke dnevnog reda koja se odnosi na pitanje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Kako saznajemo, nije postignut dogovor o tekstu zaključka o ovoj tački.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sinoć nije prisustvovao radnoj večeri. Ministar sigurnosti Nenad Nešić, koji je ranije najavio da iz opravdanih razloga neće moći prisustvovati, poručio je da ni ostali ministri iz Republike Srpske neće učestvovati na zajedničkoj sjednici, ako se tačka o Trgovskoj gori ne nađe na dnevnom redu.

Ranije je najavljeno da bi na dnevnom redu sjednice trebalo da se nađe niz zaključaka od zajedničkog interesa, a planirano je bilo i potpisivanje sporazuma između BiH i Hrvatske o rekonstrukciji mosta Novi Grad (BiH) - Dvor (RH) koji se nalazi na trasi puta M4 u BiH i DC6 u Hrvatskoj.

S obzirom da je održavanje zajedničke sjednice upitno, nije poznato ni da li će pomenuti sporazum danas biti potpisan.

Inače, zaključivanjem ovog sporazuma definiše se zajedničko ulaganje u rekonstrukciju mosta Novi Grad – Dvor preko rijeke Une, za nesmetano odvijanje cestovnog saobraćaja na trasi saobraćajnice M4, sa strane BiH, s nastavkom na državnu cestu DC6, s hrvatske strane. Nakon što sporazum bude potpisan, troškove rekonstrukcije mosta, BiH i Hrvatska će snositi u jednakim dijelovima, po 50 posto.

Povezani članci