Politika

KONAKOVIĆ NAJAVLJUJE BOLJE DANE: Sjednica u Zagrebu obećava, na stolu važne teme

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izjavio je da sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, koja će biti održana sutra u Zagrebu, ima obiman i ozbiljan dnevni red te da ima najviše tačaka koje su konkretni infrastrukturni projekti.  

- Sutra imamo 15 projektnih tačaka, među kojima je međugranična saradnja, kontrola granica, mostovi, ceste i ozbiljni infrastrukturni projekti - kazao je.

Dodao je da ima nekoliko tačaka koje se tiču sukcesije iz SFRJ, saradnje na području diplomatskog usavršavanja, kao i o problemu Trgovske gore.

- Nemamo ponuđena rješenja, ali od te teme ne odustajemo i naša će se diplomatija time baviti - kazao je.

Istakao je da je vrlo pozitivno iznenađen kvalitetom predloženih tačaka.

- Vrlo važna sjednica, nije historijska, jer neće riješiti naše probleme, ali delegiranje ovih tačaka pokazuje spremnost s obje strane da se i te teme napokon otvaraju - kazao je.

Na pitanje šta će biti sa građanima BiH u kampovima u Siriji, Konaković je danas na pres-konferenciji kazao da je to sigurnosni izazov.

- Ne pristajem da se odreknemo nijednog Bosanca i Hercegovca u svijetu i da ne učinimo sve za te porodice - kazao je.

Tvrdi da će insistirati na rješavanu tog problema, te da je već imao sastanke sa članovima porodica.

- To je sigurnosni problem, ali on je rješiv. Ne možemo reći vraćajte ih sve redom, ali se moramo njima baviti jer su naša obaveza - zaključio je Konaković.

Osvrnuo se i na najavljenu posjetu premijer Mađarske Viktor Orban, ističući da mu je samo bitno da se poštuju institucije BiH.

Povezani članci