Politika

NOVO HLAĐENJE ZA DODIKA: Odredbe Ustava BiH ne poznaju takvu mogućnost

Ustavni sud Bosne i Hercegovine razmotrio je, na vanrednoj sjednici, vanredne okolnosti u kojima se Ustavni sud našao zbog političkih pritisaka na potpredsjednika Zlatka M. Kneževića.

U vezi s tim, Ustavni sud ponovo izražava bezrezervnu podršku potpredsjedniku Kneževiću koji je, uprkos raznim teškoćama s kojima se suočavao, uvijek u punom kapacitetu doprinosio radu Ustavnog suda. Svojom profesionalnošću i odlučnošću potpredsjednik Knežević je, između ostalog, tada u kapacitetu predsjednika Ustavnog suda, uspješno proveo Ustavni sud kroz krizu izazvanu pandemijom. Ustavni sud najoštrije osuđuje sve političke pritiske na potpredsjednika Kneževića i poziva sve da se od toga uzdrže.

- Nesumnjivo je da se Ustavni sud Bosne i Hercegovine trenutno suočava s najvećom krizom, u posljednjih 28 godina postojanja. U javnosti se, tim povodom, objavljuju i prenose dezinformacije o određenim ustavnopravnim pitanjima - navodi se. 

U vezi s tim, Ustavni sud podsjeća da Ustav Bosne i Hercegovine propisuje sastav i način izbora sudija u Ustavni sud BiH.

- Niko drugi, niti jedan zakonodavni ili izvršni organ, nema ustavnu nadležnost da „povuče“ sudiju koji je izabran u Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Jedini način na koji može prestati funkcija sudiji u Ustavnom sudu je onaj koji propisuje Ustav Bosne i Hercegovine - ističe se. 

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, kvorum u Ustavnom sudu čini većina svih članova Suda, dakle pet sudija bez obzira na to koje ih je nadležno tijelo izabralo, a i odluke se donose većinom glasova svih članova Suda (pet sudija).

- Odredbe Ustava Bosne i Hercegovine ne poznaju mogućnost da Ustavni sud bude u blokadi, odnosno da ne može donositi odluke iz svoje nadležnosti. Takva mogućnost se ne može propisati ni bilo kojim drugim pravnim aktom niže pravne snage od Ustava Bosne i Hercegovine. Imajući to u vidu, Ustavni sud je na današnjoj vanrednoj sjednici donio Odluku o izmjeni Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i brisao odredbu člana 39. tih pravila - navodi se. 

U saopćenju za javnost 'Ustavni sud podsjeća Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i Narodnu skupštinu Republike Srpske da već deset, odnosno sedam mjeseci nisu izvršili svoju ustavnopravnu obavezu i izabrali sudije koji trenutno nedostaju u Ustavnom sudu, čime otežavaju rad Ustavnog suda'.

Povezani članci