Društvo

PRITISCI NA USTAVNI SUD BIH: Galić brani OHR, slijedi dublja analiza apelacije Komšića i Džaferovića

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odluku o zahtjevima Željka Komšića i Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita donijeće na nekoj od narednih sjednica Suda, izjavila je za BHRT predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić.

Galić je istakla da je ovaj predmet složen i kompleksan, te da je potrebno vrijeme kako bi se donijela odluka.

"S obzirom na kompleksnost predmeta, potrebno je izvršiti stručne analize, uporedne predmete i drugo, a to zahtijeva vrijeme, naglasila je Galić. 

Ipak, dodala je, bilo je određenih pritisaka da se ovaj predmet riješi što brže, ali nije precizirala čijim konkretno pritiscima su bili izloženi.

"Od OHR-a nije bilo pritisaka, pritisci su bili u medijima, od raznih subjekata koji su pokušavali čak Ustavnom sudu slati poruke na koji način da se riješi predmet. Sve su to određeni neprimjereni pritisci u potupku donošenja ovog predmeta", istakla je Galić.

Dodala je kako ne može tvrditi da je neko direktno uticao na sudije Ustavnog suda, ali da su se iznosili čak i neki tajni podaci, koji ne bi smjeli.

Galić je negirala navodnu političku povezanost s HDZ-om BiH, te bilo kojom drugom političkom strankom.

"Ja sam skoro 20 godina u Ustavnom sudu BiH, dokazala sam svojim radom da ne pripadam nikakvom političkom opredjeljenju...", rekla je predsjednica Ustavnog suda BiH. 

Naglasila je je Ustavni sud čuvar Ustava Bosne i Hercegovine, te da sva osporavanja ovog tijela ne utiču na njegov rad.

Galić je komentarisala i rad stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

"Trenutne međunarodne sudije imaju značajno iskustvo, sve troje su bili sudije Evropskog suda za ljudska prava i značajno doprinose radu Ustavnog suda i prevazilaženju problema", navela je.

Govorila je i o izboru predsjednika odnosno potpredsjednika Federacije BiH, te o nemogućnosti kandidature "ostalih". 

"Ustavni sud je donio odluku u tom predmetu i utvrdio je povredu Ustava, ali nije naložio ni zakonodavnim tijelima entiteta, ni Parlamentarnoj skupštini BiH da izmijene ustavne odredbe, odnosno Izborni zakon, dok se ne sprovedu odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetima Sejdić - Finci, Zornić i drugi u kojima je Evropski sud utvrdio povredu", pojasnila je Galić.

Kako je rekla, Sud je donio deklarativnu odluku, ali dok zakonodavna vlast ne promijeni Ustav BiH, do tada će se primjenjivati na način kako je to ranije doneseno.

Predsjednica Ustavnog suda komentarisala je i Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a koji je nedavno usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Ustavni sud je utvrdio da prema sporazumu o sukcesiji, BiH je titular državne imovine. Još 2004. godine je formirana Komisija za državnu imovinu, međutim, ona nije zaživjela. Njen zadatak je bio da utvrdi kriterijume za utvrđivanje raspodjele državne imovine između entiteta i Brčko distrikta, jer bi tako i entiteti mogli upravljati imovinom koja bi bila u njihovoj nadležnosti", navela je Galić, te ponovila da je Ustavni sud navedeni zakon proglasio neustavnim.

Galić je poručila da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće.

"Za promicanje vladavine prava vrlo je bitno poštivanje i izvršavanje odluka Ustavnog suda BiH. Svi bi trebali prihvatati pravni autoritet odluka Ustavnog suda. Za nepoštivanje odluka propisano je i krivično djelo, međutim, Tužilaštvo do danas nije aktivno postupalo kada su u pitanju navodni akteri koji ne sprovode odluke Suda", istakla je Galić.

Govorila je i obilježavanju 9. januara u Republici Srpskoj, imenovanju sudija u Ustavnom sudu BiH, dinamici rada Suda...

Povezani članci