Društvo

BURNO U GORAŽDU: Od vode do zlatne krave i lakovanih cipela na selu

Godinama unazad redukcije vode u Goraždu su skoro svakodnevni problem. Komunalno preduzeće je u problemima, a poskupljenje vode je jedno od rješenja. To je izazvalo burnu polemiku na sjednici gradskog vijeća.

Da bi JKP 6 mart koje gazduje fabrikom vode, ali i održava groblja, parkove i javne površine moglo normalno raditi voda bi u ovom gradu mogla poskupiti za 30 feninga po kubnom metru. Problema su svi svjesni, ali odgovornost za poskupljenje se želi prebaciti na druge.

Bio je to razlog za burne nastupe gradonačelnika Ernesta Imamovića koji je problem naslijedio. Njegov stav je da Goražde mora imati vodu i da će on završiti započetu izgradnju potisnog cjevovoda makar ga tužili.

- Ja ovom narodu moram osigurati vodu. Ovaj cjevovod moram završiti zajedno s vama. Da li griješimo, griješimo, ali zato radimo. Ne bježimo od problema, ne želim biti od onih koji danas nisu tu jer ih boli glava. Mi se bavimo posljedicama, uzrok su kriminaklni radovi koji su izvršeni od devedesetih, pa od dvijehiljadite, a o čemu niko neće da priča. Oteli smo im pijacu, oteli imovinu, ovi naši lokalni gangsteri su krenuli da otmu i željezo sa one jedne pumpne stanice. E neće, neka dođe NATO štab neće se iznositi, nama je voda potrebna. Čajnička voda je uništena, Hranjen nam moraju svjetski stručnjaci projektovati i ispitati, a mi ne možemo da riješimo cjevovod, rekao je Imamović gradskim vijećnicima.

To je samo dio onoga što je izrekao vidno iznerviran stavovima pojedinaca, a što je dovelo do priče o zlatnoj kravi i lakiranim cipelama. Video pogledajte ovdje: 

Povezani članci