Društvo

BORCIMA PO 8.000 KM: Pomoć za stambeno zbrinjavanje, doplatak mjeri entitete

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić najavio je da će ovog mjeseca početi isplata nepovratnih sredstava u iznosu do 8.000 KM za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija.

On je naveo da je za ovu namjenu obezbijeđeno 500.000 KM, dodajući da je riječ o nepovratnim sredstvima koja će biti isplaćena po uredbi Vlade RS, a za koja su pripadnici boračkih kategorija konkurisali 2019. godine.

- U prvom krugu obuhvatićemo 18 opština u kojima će isplata krenuti ovog mjeseca, a tokom naredne godine nastavljamo taj proces. S obzirom da se to radi na nivou lokalnih zajednica, kada spiskovi budu završeni, resorno ministarstvo vrši isplatu - rekao je Egić.

Egić je naveo da su budžetom Republike Srpske predviđena dodatna izdvajanja za boračke kategorije, a povećanje je već obezbijeđeno Rebalansom budžeta i do kraja godine biće isplaćeno 23 miliona KM.

- Prema Uredbi Vlade, za uvođenje boraca svih kategorija u pravo ostvarivanja mjesečnog boračkog dodatka biće utrošeno 20 miliona KM, a ostatak će biti za povećanje ličnih i vojnih invalidnina od 10 odsto, odnosno dva puta po pet odsto do kraja ove godine - rekao je Egić. On je istakao da Vlada RS-a uvijek nastoji da poboljša status boraca i izdvaja značajna sredstava, ali, kako kaže, uvijek može bolje.

- Ako gledamo mjesečni dodatak, Republika Srpska izdvaja i do tri puta više sredstava nego Federacija BiH. Vlada Srpske isplaćuje oko 150 miliona, dok je u FBiH oko 50, a pritom kod njih nisu obuhvaćene sve kategorije - rekao je Egić.

Povezani članci