Vaše priče

ONLINE RAT MIJATOVIĆA I NOVALIĆA: Lopovi, ili neznalice, emocije ispred argumenata

Ovih dana rasplamsala se prepiska na društvenim mrežama između potpredsjednika Vlade F BiH Vojina Mijatovića i bivšeg premijera Fadila Novalića. Mijatović bivšu vlast optužuje za dubiozu tešku stotinama miliona KM, a Novalić smatra da nova vlast nema kapacitetea i ne razumije bilanse.

Vlada F BiH se posljednjih mjeseci redovno zadužuje prodajom trezorskih obvezinca, a nedavno je usvojila i uvežan rebalans budžeta. Tim povodom oflasio se Mijatović sa tvrdnjom da su proteklih pet mjeseci svakodnevno suočeni sa novim padovima i gubicima kako u javnim preduzećima tako i u drugim budžetskim korisnicima.

- Stotine miliona gubitaka i nedostatka sredstava u Elektroprivredi, rudnicima, autoputevima, Fondu zdravstva, Fondu solidarnosti, blokiranim Agencijama za privatizaciju, kompanijama namjenske industrije u stečaju ili pred bankrotom, na ovo smo naišli i ovo smo naslijedili, napisao je Mijatović.

Dodatna pojašnjenja sa konkretnim pokazateljima nije iznosio.

Reagovao je Novalić.

- Vojin Mijatović je i dalje u šoku što se suspenzijom Ustava uspio infiltrirati u Vladu Federacije, te priča o gubicima koje je vidio u vladi entiteta iz kojeg je došao, ocijenio je bivši federalni premijer.

Iznio je sljedeće činjenice:

- Za razliku od entiteta Rs, Federacija na svojim računima na dan nametanja imala je 800 miliona likvidnih sredstava, suficit budžeta od 478 miliona maraka.Na računima Javnih preduzeća: Bh Telecom 350 miliona, EP 300 miliona, BH Pošta 130 miliona, Željeznice FBiH 35 miliona KM", stoji u objavi.

Novalić je iskoristio priliku i za posebnu poruku:

"Zabrinut sam, jer je evidentno da ljudi u nametnutoj Vladi nemaju kapacitete da razumiju bilanse, a kamoli da nastave razvoj FBiH".

Nije Mijatović dugo čekao da ustvrdi kako se Novalićvoli igrati brojkama i bacanjem dimnih bombi. Uz to ustvrdio je da od njegovih lovačkih priča niko nema koristi.

- Činjenice su neumoljive i dobro poznate. U vrijeme pred posljednje opšte izbore SDA i njen federalni premijer ponašali su se kao pijani milijarderi, obećavali na sve strane novac bez pokrića, a istovremeno višak stvoren zbog privremeno velikih prihoda od PDV-a nisu dali za ozdravljenje privrede, spašavanje kompanija u vrijeme pandemije korinavirus,a ili kao jednokratnu pomoć građanima i ugroženim socijalnim kategorijama, nego su ga usmjerili prema privilegovanim SDA tajkunima.To što smo mi sada, samo za nekoliko mjeseci uvida u stvarno stanje pronašli dubioze i milionske gubitke nije rezultat ove Vlade, koja još nije ni preuzela sve poluge vlasti u javnim kompanijama i fondovima, nego stvarni bilans osmogodišnje vladavine nesposobnog i korumpiranog Fadila Novalića, napisao je Mijatović

U interesu javnosti bilo bi da Mijatović i Novalić javno ukrste argumente jer ovako i jedan i drugi građanima ostaju nedorečeni. U ovakvoj komunikaciji više se igra na emocije nego na konkretne argumente, a i jedan i drugi imaju obavezu prema građanima da o ovako ozbiljnoj temi ponude čvrste argumente. Ovako se sve svodi na puko navijanje za ove, ili one.

 

 

Povezani članci