Vaše priče

ANALIZA IZ MOSTARA: Bakirova igra "velikih uloga"

Do septremba se u politici može dogoditi „hiljadu čudesa“ (posebno u ovakvoj BiH), ali lider SDA, Bakir Izetvegović, već sada - na vrhuncu velike političke krize oko uspostave vlasti u FBiH - ističe kandidaturu za još jedan mandat na čelu najveće bošnjačke stranke!

Piše: FARUK KAJTAZ (Izascene)

„Često me pitaju hoću li se kandidirati za predsjednika stranke. Nisam se nikada kandidirao ni za šta. Mislim da će me stranka kandidovati jer je historijski momenat takav. SDA je uvijek morala naći odgovor na problem koji pogodi državu i narod“ – rekao je Izetbegović za FTV.

I dobro, zašto BAŠ SADA Izetbegović izlazi sa ovom (pre)ranom kandidaturom?

Jednostavno je! Želi pokazati da je još uvijek politički jak i utjecajan. Posebno sada kada su i on i stranka i pored vrlo solidnih rezultata na izborima „poljuljani“.

 

U najboljem razvoju političkih prilika, SDA može računati tek na „mrvice“ u vlasti. Posebno u odnosu na ono sa čime su tako dugo raspolagali...nešto vlasti na nivou kantona, pa onda i možda i samo možda...par ministarstva u Vladi FBiH, ukoliko se ostvari ta Izetbegovićeva ideja i bolje reći vizija o „koncetracijskoj Vladi“.

Ranom kandidatorom za nastavak liderstva u SDA Izetbegović želi poslati „poruku“ da je još uvijek „u sedlu“...da kontoliše situaciju i da se neće tek tako predati. To je i ponajprije poruka jakim diplomatama i međunarodnim zvaničnicima, koji ga već vide negdje na marginama ili čak u političkoj penziji.

Neće to ići tako lako...poručuje i prkosi Izetbegović računajući na činjenicu da je nekako izdržao sve jake pritiske do sada i da i zbog toga ne misli odustajati kada je – relano najteže. Kada se sve „lomi“.

A da je teško – itekako jeste, jer se SDA može dogoditi najgori scenario. Da ima sasvim dobar izborni rezultat, ali da na kraju ostane bez najznačajnijih poluga vlasti!

Ovako ili onako...ali ponajprije zbog američke odluke da je vrijeme za neke druge političke opcije u BiH. Barem samo kod Bošnjaka!?

SAD jednostavno „udaraju“ tamo gdje mogu. SDA je politički ranjena i to ponajprije svojom dojučerašnjom „municijom“ i to Amerikanci žele dodatno produbiti i iskoristiti.

Razmontirati barem „jednu nogu“ čuvenog BH tronošca. HDZ BiH i SNSD su im još uvijek „prevelik zalogaj“. I to zbog nedostatka stvarne opozicije i pragmatične zaštite iz Beograda i Zagreba, ali se eto SDA sama nasmjestila za „demontažu“. 

Jeste da je to vrlo tijesno i matematički upakovano, ali se ipak nekako može provesti. I privremenim rješenjima na rubu logike i etike, ukoliko zatreba, jer je Visoki predstavnik u poziciji da proglašava i nameće šta ga je volja. Posebno gdje može ili mu se tako kaže...

Međutim i pored realno teške situacije u kojoj se nalazi, Izetbegović se, čini se, odlučio na „igru velikim ulozima“. Puno rizikuje i jako dobro zna da je u BiH najveći dio vlasti i utjecaja skoncentrisan upravo u strankama, te se nastoji "na vrijeme osigurati“.

Posebno, ukoliko vlast u FBiH, zaista, bude formirana bez SDA.  

Odlazak (dijelom) u opoziciju može za SDA imati i na neki način „ljekovit učinak“, jer se u ovih šest mjeseci nakon izbora protivnička opcija (Osmorka ili šta već?) propisno izblamirala u svojim upornim nastojanjima da se, pod svaku cijenu - domogne vlasti. Da bude „kalif umjesto kalifa“.

Prostrla se pred Čovićem i Dodikom...klimnula glavom na svaki „išaret“ iz ambasada...

Izetbegović je itekako svjestan svega toga i želi se na vrijeme stranački osigurati, kako bi u narednom izbornom krugu „naplatio“ sve pogrešne i čudne poteze Konakovića, Nikšića, Forte i ostalih.

A za to mu treba stranka i povjerenje njenog članstva. Samo je to još uvijek onaj pravi, a možda i jedini garant njegovog opstanka na političkoj sceni u BiH!

Jer, bez stranke "ništa više nije važno"....

 

Povezani članci