Vaše priče

ALARM SA ISTOKA BIH: Dva samoubistva u nekoliko dana, gradonačelnik poslao snažnu poruku

Samoubistvo 31 godišnjeg čovjeka koji se bacio s gradskog mosta potreslo je Goražde. Nekoliko dana prije njega pucnjem iz puške sebi je oduzeo život još jedan Goraždanin. Statistika bi u posljednjih godinu dana bila još tamnija da građani nekoliko puta svojom intervencijom nisu spriječili još nekoliko pokušaja samoubistva. Ruku na sebe je pokušala čak podići i učenica jedne škole.

Alarm se davno upalio u Goraždu. Toga je je bar za sada, čini se, jedini svjestan gradonačelnik ovog grada Ernest Imamović. Njegovo obraćanje povodom tragičnih događaja prenosimo u cijelosti.

-Šok, tuga, bol i razočarenje! Još jedan građanin Goražda sebi je oduzeo život.

Prije nekoliko dana desio se također jedan tragičan slučaj. Porodicama iskazujem svoju iskrena sućut, odgovornim institucijama i cijelom narodu apel da se konačno osvijestimo i shvatimo važnost mentalnog zdravlja.

Zakazao je sistem! Zakazali smo kao društvo.

Da nije hrabrosti, empatije i odgovornosti građana Goražda koji su više puta spriječili slične događaje statistika bi nam bila još tamnija.

Politike su izgubile dodir s realnim svijetom, s traumom i mukom koju u sebi nosi ko zna koliko ljudi. Rat, nepravda, životni standard i još mnogo toga su okidači koji lome i najsnažnije među nama, a mi još uvijek ne dajemo sve od sebe da zaštitimo ni one za koje znamo da su slabi, da imaju potrebu.

Broj djece u Goraždu za koju se utvrdilo da imaju potrebu za jačanjem mentalnog zdravlja prešao je brojku 200. Samo je u vrtiću 80 djece. To su samo oni čiji roditelji su svjesni i hrabri priznati da problem postoji.PTSP smo gurnuli u stranu, nismo skinuli stigmu sa potrebe da se zatraži stručna pomoć.

U zdravstvu fali psihijatara, neuropsihijatara. Fali nam psihologa, u školama se odlaže njihov prijem, resursna soba ih angažuje po projektima. Pričamo o Centru za rani rast i razvoj, a nismo se odmakli od ideje.

Jedino oružje sposobno da transformiše društvo je znanje, a mi smo skloni da zbog različitih interesa podcijenimo i zanemarimo struku. Dom zdravlja i općina Goražde kao njegov osnivač u svom domenu moraju poduzeti hitne mjere da se pojača stručni rad i prevencija u ovoj oblasti. BPK Goražde, Kantonalna bolnica, škole, moraju uraditi isto. I ovdje ne smije biti ko je čiji, koga volimo, ili ne.

Moramo u Goraždu zadržati stručne i sposobne, a ne tjerati ih. Cijenu toga platiše naša djeca, majke, očevi i prijatelji, poručio je Imamović.

Povezani članci