Politika

ŽESTOKI POLITIČKI OBRAČUN: Hubjer tužbom za klevetu brani čast, ugašen profil bota koji ga optužio da kupuje glasove

Da je kampanja počela prije njenog zvaničnog starta najbolji primjer su dešavanja u Goraždu. Tamo su pale prve optužbe za kupovinu glasova, ali i prve tužbe za klevetu.Nadležne institucije u BPK Goražde kao ni u ostatku BiH ne mogu se pohvaliti uspjehom u suzbiojanju pojave kupovine glasova. Za sada je u BPK Goražde procesuiran jedino Edim Fejzić.

Kandidat stranke Novi početak Senad Hubjer koji je i aktuelni vijećnik u Goraždu podnio je tužbu za klevetu protiv kandidata NIP-a Aldina Adilovića. Naime Adilović je komentarišući post anonimnog profila na Facebook-u Lice Goražda da Senad Hubjer prema informacijama mještana naselja Mravinjac kupuje glasove naveo da je tako ušao i gradsko vijeće.

- Najviše osvojenih glasova prije dvije godine na lokalnim izborima izgleda smeta pojedinim kandidatima na listima, kao i njihovim strankama koje su preko svojih botova (lažnih profila) i raznih drugih pomagača počeli sa napadima na mene u vidu lažnih objava i komentara , a sve u cilju da mene kao svoju konkurenciju na narednim opštim izborima degradiraju, stav je Hubjera koji kaže da je Adilovića tužio kako bi mu na sudu dao priliku da dokaže svoje tvrdnje.

Podnio je i prijavu krim policiji u BPK Goražde. Prijavio je i nepoznatu osobu koja je administrirala stranicu Lice Goražda. Njegov stav je da se u Goraždu zna ko je stajao iza te stranice, a koja je u međuvremenu ugašena. S tog profila u proteklom periodu je često kritikovana premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

U svojoj tužbi Hubjer navodi da tuženi nije u potpunosti provjerio istinitost izvora na kojima zasniva svoju izjavu u javnom prostoru.

-Moj komentar koji sam iznio,(na koji me je prostački izvrijeđao),zbog kojeg je dotični podnio tužbu je bio isključivo ljudske prirode,reagovao sam kao čovjek,insan koji sam protiv političkih krađa,kupovine glasova i bilo čega što se kosi sa ubjeđenjima jednog normalnog čovjeka,tako da ni u jednom trenutku nisam bio politički motivisan, napisao je na društvenim mrežama Adilović nakon što je kako kaže saznao da je tužen.

Pri tome opet nije baš birao riječi tvrdeći da je cilj tužbe ,jeste potez kojim se ta ista osoba želi predstaviti javnosti jednom moralnom vertikalom,dušebrižnikom koja mrava ne bi zgazila“.

- Ko o čemu kurva o poštenju, napisao je Adilović, s tim da ni jednom rečenicom nije potvrdio svoje tvrdnje da je Hubjer kupovinom glasova došao do mjesta gradskog vijećnika.

S druge strane Hubjer smatra kako je sve upereno da se naruši njegova čast i ugled u zajednici gdje živi i radi. Pri tome u tužbi se navodi da je Hubjer istaknuti sportski radnik koji sa ženskom nogometnom ekipom postiže zavidne rezultate u Premijer ligi BiH.

Predizborna kampanja u BPK Goražde prema mišljenju mnogih će biti neizvjesna i prljavija nego ikada. U gradu gdje na izbore izađe manje od 12.000 glasača za njihovu naklonost će se boriti preko 450 kandidata. U šali se kaže da nema kuće koja nema kandidata. Uveliko se priča o kupovini glasova jer oko 300 glasova skoro garantuje mandat u kantonalnoj skupštini gdje se mjesečno zaradi oko 2.000 KM, pa se isplati potrošiti deset do dvadeset hiljada da se osigura mjesto.

Brojne afere iz BPK Goražde o kupovini glasova do sada su uglavnom ostajale bez sudskog epiloga iako se kako to kažu Goraždani u ranijim periodima moglo dosta toga dokumentovati samo od gradskog mosta do trga.

Ono što je sporno i u konkretnom slučaju je da su se umjesto pravnih sredstava u navodnoj borbi protiv kupovine glasova koristile društvene mreže. Logično je pitanje zašto se saznanja ako zaista postoje o kupovini glasova protiv Hubjera nisu koristila prijavom nadležnom tužilaštvu. Ovako sve se svodi na jeftini populizam i pokušaj da se senzacionalističkom pričom dođe do ponekog glasa.

Povezani članci