Vaše priče

GRAĐANSKA ODGOVORNOST: Goraždanka prijavila krađu glasova jer se demokratija na Drini izvrgava ruglu

Goraždanka Delila Klovo kajić svaki dan objavljuje jedan statu o predstojećim izborima u BiH. Današnji nam je privukao pažnju jer se Delila odlučila na konkretan potez i nadležnim prijavila krađu glasova. Inače, u Goraždu se javno govori kako je veći dio mandata za kantonalnu skupštinu već osiguran, a građani smatraju da zato nema ni predizbornih svađa. Delilin status prenosimo u cijelosti.

Zbog sumnje da se u Goraždu ovih dana od strane N.N. lica prodaju i od strane N.N. lica kupuju glasovi, podnijela sam krivičnu prijavu i tražila hitnu reakciju policije i institucija za provođenje zakona.

Riječ je o: 1. građanima koji prodaju glasove, 2. kandidatima koji ih kupuju, 3. članovima biračkih odbora koji učestvuju u izbornim prevarama, 4. političkim strankama iz kojih dolaze kandidati koje su odgovorne kao pravna lica.

Problem kupovine i prodaje glasova u Goraždu doveo je do toga da se demokratija i izborni proces u Goraždu i kantonu izvrgava ruglu, a da ne govorim o nama građanima jer mi smo ti koje zastupaju upravo neki koji su krivičnim djelima ušli u vijeća, skupštine i parlamente ili utjecali na to. Pitam se da li je istina da su oni ogledalo nas? Da paket koji dijele nije isti kao i novac za glas - ili je paket "zakonski i moralno ispravan"?

Moje ogledalo takvi nisu i nikad neće biti i dok imam snage i dok živim ovdje, boriću se za budućnost u kojoj časni i pošteni dobijaju priliku.Smatram da policija treba da ovih dana sve raspoložive snage usmjeri na otkrivanje počinilaca ovih krivičnih djela i provodi posebne istražne radnje kako bi se spriječile prodaja i kupovina glasova u narednim danima i na dan izbora, a u krajnjoj liniji i krađa glasova, o čemu je Ljudski.ba već pisao.

Podsjetićemo se da je na prošlim izborima građanin koji živi u Kanadi, javno objavio da ima dokaze da je u biračkom spisku upisano kao i da je glasao iako tada nije bio u državi, što je veoma lako dokazivo, a za šta su po zakonu osim osobe koja je glasala pod tuđim imenom odgovorni i članovi biračkog odbora!

Kao građanka ovog grada smatram da prioritetni zadatak policije i kantonalnog tužilaštva treba da bude očuvanje demokratskog procesa jer se trenutno biraju ljudi koji treba da vode ovaj kanton i upravljaju milionima budžetskih sredstava.

Tužilaštvo treba da poruči da kazne za ova djela nisu „praktično sitnica“ i da pošalje jasnu poruku strankama u kojima se dešavaju malverzacije da su i one „pod lupom“ i odgovorne kao pravna lica. Odgovorni su i birački odbori i njihovi članovi, koji takođe trebaju da dobiju istu poruku.Prošli izborni ciklus bila je prilika da se na licu mjesta primjene mjere pritvora i prema kupcima i prema prodavcima glasova.

Očekivala sam da će neko biti bar priveden, što očekujem i sada jer i dalje vjerujem da su pravosuđe i policija garant stabilnosti, demokratiji i vladavini prava.Podsjećam da su Tužilaštvo i policija Brčko Distrikta svijetli primjer kada je riječ o gonjenju i sankcionisanju krivičnih dijela u izbornom procesu. Za razliku od Goražda gdje imamo samo dvije presude, tamo je već presuđeno 10 lica i svaki izborni dan rezultira hapšenjima. Tamo im se NE ŠUTI.

Povezani članci