Sport

DOGAN RAZOČARAN MILOŠEVIĆEM: Da je to tako važno konji bi igrali bolje fudbal nego ljudi

Nogometna reprezentacija Luksemburga je u utalmici devetog kola grupe J kvalifikacija za EURO deklasirala BiH sa 4:1.

Selektor Zmajeva Savo Milošević je nakon utakice govorio za BHT1.

“Jednostavno nemamo nivo trke za ovaj nivo takmičenja. To je u jednoj rečenici. To je najveći problem. Bez toga je jako teško pričati o bilo čemu drugom.

 

Prosto nemamo nivo trke. To je prva stvar. Zatim tu je loša koncentracija. To je realnost. Ne vidim da je moglo bolje. Trka je neophodna u modernom fudbalu.”

O novim igračima?

“Mogu pohvaliti odnos Tabakovića i Hajradinovića. Vidjela se želja kod novih igrača. To je jedna od rijetkih pozitivnih stvari. Mislim da Hajradinović se sigurno nametnuo za nešto više u utakmicama koje dolaze.”

O narednom susretu sa Slovačkom?

“Probat ćemo pobijediti. Sigurno da ćemo promijeniti dosta igrača. Znamo da je igranje u tri dana komplikovano. Očekuje nas teška utakmica. Igrat će momci koji su odmorniji i koji nisu igrali večeras.”

Miloševićev istup prokomentirao je profesor Mensur Dogan.

“Apsolutno se ne mogu složiti sa gledanjem na fudbal koje smo čuli od selektora. Kakva trka? Za fudbal je potrebno imati prije svega fudbalski kvalitet. Kvalitet igrača je da može primiti loptu pod pritiskom, da može kombinovati i odigrati.

Njihovi igrači su pokazali veći individualni kvalitet u svakoj fudbalskoj akciji. Bolje su kontrolisali loptu, bolje kombinovali i bolje stajali na terenu. Kakve to veze ima sa intenzitetom trke? Da je trka toliko važna, konji bi igrali bolje fudbal nego ljudi. Oni mogu više trčati.”

“Zaduženi smo da podižemo samopouzdanja protivnicima. Ali šta drugo očekivati nakon ovog procesa. Svaki meč igramo u drugom sastavu sa velikim promjenama selektora i igrača. Ne može se očekivati od igrača da shvate koncept igre.

Pitanje je da li imamo koncept igre kada u 93. minuti uputimo prvi šut u gol. Slabo smo igrali sa loptom u napadu. Haotičan proces koji se dešava u Savezu i reprezentaciji dolazi na naplatu. Padamo na rang listi i nažalost mislim da još nije kraj. Ovo nije ono dno koje možemo dostići. Ako se ovako nastavi, zaista ne znam gdje ćemo završiti”, rekao je Dogan te nastavio:

“Bitno je ustabiliti igrački kadar i sastav. Mora se uvijek igrati sa najboljih 11, ako je to moguće. Niko svjesno ne radi toliki broj promjena u svim linijama tima, a da može očekivati dobre rezutlate. Zna se šta je kičma jednog fudbalskog tima. Golman, stoperi, jedan vezni i napadač. Mi u zadnje vrijeme imamo ogroman broj promjena. Neki igrači dobiju priliku za igru, pa ih onda nema.

Igrač se tako nikako ne može uklopiti u sistem. Problem je taj što nemamo jasan koncept kako treba da izgleda naša reprezentacija po sastavu, po formaciji i po stilu igre. Fali nam stabilnost i kontinuitet. Imam osjećaj da je cilj da što više igrača prođe kroz reprezentaciju. Pa nismo mi neka škola fudbala. Ne mogu da shvatim da ne možemo naći stabilna 23,24 igrača.”

Ističe da mu je najviše žao igrača.

Meni je žao naše države što ovako gubi rejting na svim poljima. Žao mi je fudbala, svih fudbalskih radnika, ali najviše mi je žao ovih igrača. Od njih se mogu napraviti igrači, ali treba neki kontinuitet. Vidjeli smo da je kod Peteva funkcionisalo, ali sada nikako ne funkcioniše. Očigledno da tražimo problem u drugim stvarima.

Na terenu se ne vidi nikakav napredak. Ovo je bilo veliko razočarenje. Sada gubimo i nadu. Ako izgubimo nadu, onda smo izgubili sve. Mora se promijeniti način kako se rukovodi reprezentacijom. Ovo nije struka. Ovo večeras je posljedica, kazao je profesor Dogan.

Povezani članci