Pozitiva

TUNEL KOJI ŽIVOT ZNAČI: Do Goražda za 45 minuta, užurbana gradnja, stižu milioni

Ministri u Vladi BPK Goražde predvođeni premijerom Edinom Ćulovom obišli su radove na tunelu “Hranjen” sa južne strane i ušli u dubinu od 1.740 metara koliko je do ovog momenta iskopano na ovom lokalitetu.

Uporedo sa iskopom glavne tunelske cijevi radi se na probijenju evakucione i servisne cijevi.

– Mi smo na dubini od 1.740 metara tunela sa južne strane i iza nas se upravo radi na bušenju rupa u koje će se stavljati dinamit i vršiti probijanje. Svakodnevno se probija 3 do 4 metra tunela, uslovi su veoma dobri, nema zastoja, primarna obloga se stavlja da ne bi došlo do obrušavanja i uvjerili smo se da se radi bukvalno 24 sata. Ja sam potpuno zadovoljan i nadam se da će ovako ostati, predviđeno je da će se radovi izvoditi do septembra mjeseca ako ne bude kakvih smetnji ili nepredviđenih okolnosti, sada je sve kako treba – izjavio je Ćulov.

Prema njegovim riječima sa južne strane, odnosno iz pravca Goražda iskopano je više od 1.740 metara glavne tunelske cijevi sa primarnom oblogom, a radi se intenzivno i sa sjeverne strane, odnosno iz pravca Prače gdje je do sada urađeno 810 metara, što je oko polovine radova na ukupnom probijanju tunela.

Tamo je urađena i primarna i sekundarna obloga, nadamo se novom tenderu koji treba da se raspiše naredne sedmice i koji bi trebao biti kada Vlada FBIH odobri 130 miliona maraka – naglasio je Ćulov.

Ovom prilikom još jednom je potvrđeno da su radovi na izgradnji tunela Hranjen ubrzani, a u završnoj fazi je i proces eksproprijacije zemljišta za brzu cestu.

Podsjetimo da trogodišnji plan JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine predviđa osiguranje 130 miliona maraka za izgradnju tunela Hranjen.

Povezani članci