Društvo

PUŠTENI NIZ DRINU: Od Šćepan polja do tunela Hranjen neiskorišteno bogatstvo i ljepota

Putna infrastruktura je problem lokalnih zajednica Gornjodrinske regije i onih koje njoj gravitiraju, te to treba zajednički rješavati, istakli su nedavno predstavnici lokalnih samouprava u ovom dijelu BiH.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović je naveo da će sa predstavnicima susjednih opština u Federaciji BiH razgovarati o ekologiji i odnosu prema prirodi, te koji su to projekti koje mogu zajednički kandidovati prema fondovima evropskih i svjetskih banaka.

Prema njegovim riječima, suština je pomoći budžetima lokalnih zajednica, a to se može postići ako se pristupi fondovima koji su previše zahtjevni u ispunjavanju određenih uslova.

“Moramo učiniti dodatni iskorak u razvoju infrastrukture istočnog dijela Republike Srpske gdje će Vlada Srpske, u saradnji sa Srbijom, graditi brze saobraćajnice koje će ići preko opštine Pale”, naveo je Jugović i dodao da će se naknadno razgovarati o trasi brze saobraćajnice od Pala do Srbije.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović ističe da je glavni problem svih opština putna komunikacija, a imaju velike resurse, kako u privrednom, tako i u turističkom smislu.

“Najvažnije je pitanje rješavanja putnih komunikacija od Višegrada sa granicom sa Srbijom, pa onda od Romanije prema Palama do Prače. Tu je problem i od Foče prema Crnoj Gori i Hercegovini”, istakao je Vukadinović i dodao da viši nivoi vlasti treba da mnogo više pažnje posvete rješavanju ovog pitanja.

On je rekao da postoje privredni i turistički resursi koji su minimalno iskorišteni, poput Tare, Andrićgrada, Jahorine, Nacionalnog parka “Sutjeska”, raftinga.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović rekao je da sve ove lokalne zajednice imaju slične saobraćajne infrastrukturne probleme, koje je nemoguće rješavati samo u okviru jedne opštine.

On je dodao da jedan od temeljnih projekata treba da bude putna infrastruktura prema Crnoj Gori preko Šćepan Polja, koja je važna i opštini Foča jer je put u lošem stanju.

Prema njegovim riječima, Vlada Federacije BiH nastavlja da investira 65 miliona KM u izgradnju tunela “Hranjen” kako bi gosti koji dolaze iz Srbije i Crne Gore mogli doći na Jahorinu.

Imamović je dodao da treba razvijati i ekološku svijest jer ih rijeka Drina sve povezuje i zato je bitna komunikacija svih opština i gradova iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore.

“Samo zajednički možemo kandidovati projekte, jer budžeti opština nisu veliki da bi se zadovoljili svi standardi za bolji život građana”, poručio je Imamović.

Jelena Kuzmanović Šalipur, šef Odsjeka za planiranje i upravljanje razvojem opštine Rudo je kao probleme navela i ekologiju, odlaganje komunalnog otpada, privredni razvoj, te odlazak mladih koje je sve teže zadržati.

Šalipurova kaže da bi ovakvi sastanci trebalo da urode plodom i da daju konkretne zaključke i projekte koji će doprinijeti unapređenju života stanovnika istočnog dijela BiH.

Na sastanku opština Gornjodrinske regije predstavljena su iskustva “Regionalne inicijative Majevica” kao uspješan primjer međuentitetske saradnje.

Povezani članci