Pozitiva

STRANCI ŽELE BANJALUČKI AERODROM: U susjedstvu ostvarili impresivne rezultate

Francuska kompanija „Vansi Aerodromi“ (Vinci airports) radi studiju izvodljivosti  kako bi ocjenila isplativost uzimanja pod koncesiju banjalučkog aerodroma, potvrdila je za CAPITAL ambasadroka BiH u Francuskoj Bojana Kondić Panić.

Predstavnici kompanije „Vansi“ su prije par dana posjetili Banjaluku gdje su sa premijerom RS Radovanom Viškovićem razgovarali o mogućem uzimanju pod koncesiju banjalučkog aerodroma od strane francuske kompanije.

Kondić Panić je pojasnila da je interes francuske kompanije za aerodrom u Banjaluci veliki jer je „Vansi Aerodromi“ već prisutan u regiji.

„Koncept koji oni razvijaju je mreža aerodroma u nekoj regiji, a budući da su se već pozicionirali u Beogradu i da su tamo ostvarili impresivne rezultate, dalje ulaganje u regiji vide kao priliku za pozicioniranje i low cost kompanija“, istakla je Kondić Panić koja je i najzalužnija za dolazak ove kompanije u Banjaluku.

Naglasila je da im Banjaluka odgovara jer se nalazi između većih gradova kao što su Zagreb i Beograd, tako da je za ovu kompaniju to idealna pozicija za razvoj njihovog daljeg prisustva u regiji.

„Kompanija „Vansi Aerodromi“ inače radi po principu koncesija, a da li će na taj način biti realizovana i eventualna saradnja sa aerodromom Banjaluka biće definisano u daljim pregovorima, odnosno u procesu ugovaranja kojim će se precizirati svi detalji. Ono što je najvažnije za nas je da se radi o jednoj velikoj i veoma ozbiljnoj kompaniji koja je vodeći svjetski operater privatnih aerodroma“, dodala je Kondić Panić.

Kako je navela, poslovni model koji „Vansi Aerodromi“ zastupa stvara održivu vrijednost za sve zainteresovane strane, putnike, zaposlene, avio kompanije, trgovce, lokalne i regionalne vlasti.

Dakle, pored samog ulaganja u modernizaciju i izgradnju infrastrukture, zaduženi su i za upravljanje aerodromom što znači da će obezbjediti investicione kapacitete i znanje, ali će i upravljati samim aerodromom.

Prema njenim riječima, na sastanku sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem, koji je održan nedavno u Banjaluci, dogovoreno je da će kompanija „Vansi Aerodromi“ Vladi uputiti zvanično pismo namjere, kao prvi korak u uspostavljanju saradnje.

„Oni su prilikom posjete bili veoma zadovoljni načinom organizacije Aerodroma Banjaluka imajući u vidu broj letova koji se tamo održava, rast broja putnika, kao i broj zaposlenih koji je adekvatan veličini aerodroma“, naglasila je Kondić Panić.

Dodala je da je i stav rukovodstva RS po pitanju eventualne saradnje sa Francuzima načelno pozitivan, te da postoji obećanje predsjednika Vlade RS da Vlada stoji na raspolaganju za sva pitanja, kako bi se pronašlo najbolje rješenje za saradnju.

„Vlada je iskazala veliku zainteresovanost za ovaj projekat i zahvalnost za povezivanje sa ovim investitorima jer su svjesni da bi direktni i indirektni benefiti uspostavljanja jedne ovakve saradnje, zaista bili ogromni“, zaključila je Kondić Panić.

Povezani članci