Politika

ZOVKO PODIGLA BURU: Nada se glasovima iz BiH

Uoči izbora za Europski parlament, koji se u državama članicama Europske unije održavaju od 6. do 9. lipnja, zastupnica u Europskom parlamentu i kandidatkinja na listi HDZ-a Željana Zovko istaknula je važnost ovog političkog događaja za hrvatske državljane u Bosni i Hercegovini koji će svoj glas moći dati u nedjelju, 9. lipnja.

Zovko je pozvala sve hrvatske državljane u BiH na sudjelovanje u oblikovanju političke scene u Europskom parlamentu, naglasivši da zastupnike izravno biraju građani. Napomenula je da se u Europskom parlamentu zalaže za artikulaciju interesa, strahova i problema hrvatske zajednice u BiH te za osiguranje njihove sigurne budućnosti.

- Ja predstavljam hrvatske građane, ma gdje god oni bili, i artikuliram njihove strahove, prava, probleme i sve ono što će označiti njihovu sigurnu budućnost. Europski izbori su itekako ključni jer će građani tada odlučiti koliko će tko mandata dobiti u Europskom parlamentu i tko će diktirati kakve politike. Sve se to odražava na svakodnevni život, na mir i sigurnost, na kvalitetu življenja mladih ljudi, njihovog obrazovanja i budućnosti – naglasila je Zovko.

Napomenula je da su otvaranje pregovora i europski napredak Bosne i Hercegovine ključni za ostanak mladih u ovoj zemlji, naglasivši da vjeruje kako će upravo Hrvati uvesti BiH u Europsku uniju.

Ispravljanje nepravde

U trenutku kada se Europa suočava s nizom izazova, uključujući ilegalne migracije, eskalaciju napetosti između Rusije i Ukrajine, ali i rat na Bliskom istoku, jačanje strateške suverenosti postaje ključno pitanje za europske lidere.  

U tom kontekstu, Zovko ističe važnost jačanja obrambenih snaga Europske unije, koordinacije unutar same Unije te proširenja kako bi se osigurala sigurnost i stabilnost regije.

- Proširenje na zapadni Balkan, poglavito na Bosnu i Hercegovinu, ključni je instrument sigurnosti. U ovom trenutku mi se zalažemo, kao Europska pučka stranka, kao HDZ Republike Hrvatske, stranke koja se najsnažnije bori za prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, za ispravljanje tih nepravdi koje su se desile u proteklom razdoblju i vraćanje Hrvata u Predsjedništvo BiH jer je to ključni element da bi Hrvati dobili svoj glas i u vanjskoj politici – smatra Zovko.

Kazala je kako uz nju Hrvati iz Bosne i Hercegovine svoje probleme mogu artikulirati u Europskom parlamentu, dodavši da je upravo ona najveći odvjetnik proširenja na zapadni Balkan, na Bosnu i Hercegovinu, zemlju iz koje i sama dolazi.

Jačanje i rast desnice

Govoreći o europskim izborima, Zovko smatra da će se dogoditi promjene u političkom pejzažu Europskog parlamenta, s očekivanim gubitkom velikog broja mandata političke grupe Zelenih.

Dodaje kako stanovništvo diljem Europe sve više prepoznaje važnost odlučnih politika u suočavanju s izazovima poput migracija i industrijske stabilnosti, što bi moglo rezultirati jačanjem desnog centra i stranaka desnijih od njega.

Osvrnula se i na činjenicu da kod desnih stranaka postoji veliki skepticizam prema proširenju.

- Međutim, kao Europska pučka stranka i HDZ, prvenstveno se zalažemo za proširenje i to će biti moja zadaća, da objasnim koliko je bitno nastaviti s proširenjem zbog sigurnosnog aspekta i zbog svega onoga što što će nove zemlje članice donijeti Europskoj uniji. Prema tome, imat ćemo i drugačije politike. Nećemo više imati politike kao što je bila socijalistička ili politika zelenih, odnosno promoviranje politike 'jedan čovjek jedan glas' – ističe Zovko.

Smatra da će veći naglasak biti stavljen na zaštitu kolektivnih prava i svega onoga za što se ranije zalagala Europska pučka stranka koja je tada trebala tražiti kompromise i savezništva s pojedincima u drugim strankama.

- Međutim, sada će se atmosfera promijeniti. Ja sam optimist u pogledu buduće koalicije, koalicije gdje smo mi i dalje prvi kao desni centar. Ostat ćemo najveća grupacija, imat ćemo i našu predsjednicu parlamenta i moći ćemo provoditi svoje politike.  Znate da se u Europskom parlamentu ništa ne može uraditi bez koalicija, ali više nećemo imati tako ekstremno ljevičarske koalicije kakve su bile u prošlosti i koje su često išle na našu štetu, jer u tim ključnim momentima trebalo se izuzetno boriti da neke politike ne bi bile pogubne za nas – zaključila je zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko.

Povezani članci