Politika

TENZIJE U SREBRENICI: Poruke voljenoj Rusiji i koncert za 11 juli

Veze srpskog i ruskog naroda oduvijek su postojale u raznim oblicima, one su trajne i neraskidive, a kroz istoriju su poznati mnogi primjeri pružanja pomoći Rusije Srbiji kao i podrške srpskog naroda Rusiji, rečeno je na večerašnjoj tribini pod nazivom "Rusijo moja voljena" održanoj u Srebrenici u okviru memorijala Petrovdanski dani.

Na ovoj tribini govorili su predsjednik Udruženja "Zavet srpsko-ruski" iz Beograda Ljubiša Ristić i pravoslavni publicista Ranko Gojković, izuzetni poznavalac ruske istorije i odnosa ova dva naroda kroz istoriju.

Govoreći o srpsko-ruskim odnosima kroz istoriju Ristić je naveo mnoge primjere pružanja međusobnog pomoći, a posebno je istakao 2015. godinu kada je ruski ambasador u Savjetu UN Vitalij Čurkin uložio veto na sramnu britansku rezoluciju o Srebrenici.

- Da to nije spriječeno došlo bi do moralnog satanizovanja pa i fizičkog uništenja srpskog naroda u BiH ocijenio je Ristić.

On je rekao da je cijela srebrenička tragedija od 1992. do 1995. godine projekat svjetskih centara moći koji još rade na njegovoj realizaciji, ali drugim sredstvima i metodama.

Ristić je zaključio da je Srebrenica najveća medijska prevara svjetske javnosti koja će iduće godine doživjeti kulminaciju prilikom obilježavanja 30 godina od srebreničke nesreće i stradanja Bošnjaka.

Gojković je rekao da su veze pravoslavnog srpskog i ruskog naroda trajne i neraskidive i da su oči normalnog svijeta uprte u Rusiju koja je stala na put globalističkom vozu SAD i NATO.

On je naveo više primjera međusobne pomoći Srba i Rusa od srpske pomoći Rusima da se oslobode Mongola do vjekovnog ruskog pokroviteljstva pravoslavnih naroda.

Organizator ove tribine bilo je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta iz Srebrenice.

U okviru ove manifestacije danas je organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi, a prikupljeno je 48 doza najdragocjenije tečnosti.

Petrovdanski dani nastavljaju se sutra, a na programu su parastos ubijenim policajcima u Skelanima i sportska takmičenja.

Za 11. juli predviđen je koncert duhovne muzike, Sveta liturgija i paljenje petrovdanskih lila.

Petrovdanski dani organizuju se povodom obilježavanja 32 godine velikog srpskog stradanja na Petrovdan 1992. godine u selima oko Bratunca i Srebrenice.

Povezani članci