Politika

RUSI ZAPRIJETILI CRNOJ GORI: Ovo neće proći nekažnjeno

Rusija će preduzeti odgovarajuće mjere protiv Crne Gore, koja je od 10. jula zabranila emitovanje niza ruskih medija, navodi se u komentaru portparola ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove.

- Јoš jedan napad crnogorske vlade smatramo za neprijateljski akt otvorene cenzure, osmišljen da, s jedne strane, pruži privid legitimiteta najgrubljem kršenju medijskih sloboda, a s druge, da zadobije naklonost evropskog Brisela u nadi za obećanim progresom.

Da bi zadovoljili rusofobičnu transatlantsku agendu, oni su spremni da nastave politiku podrivanja demokratskih osnova svog društva i države, a svojim građanima uskrate pravo na pristup informacijama - navodi se u komentaru.

Zaharova je naglasila da ovi neprijateljski koraci neće ostati bez odgovora.

U komentaru objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je Agencija za elektronske medije Crne Gore naložila nadležnim resorima zemlje i lokalnim telekomunikacionim kompanijama da "u potpunosti obustave emitovanje niza ruskih medija najkasnije do 10. jula". Radi se o 20 ruskih medijskih operatera, među kojima su Prvi kanal, Rusija 1, RT, Sputnjik, NTV, REN TV i drugi.

- Ova odluka podrazumijeva zabranu satelitskog i kablovskog emitovanja njihovog sadržaja, kao i svakog drugog načina distribucije, uključujući i internet - objasnila je ona.

Zaharova je objasnila da "ovaj korak nije ništa drugo do pokušaj da se retroaktivno pravno formalizuje situacija nastala početkom 2022. godine".

- Tada su crnogorske vlasti bez upozorenja izvršile blanko blokadu svih ruskih emitera dostupnih u zemlji i potpuno očistile njihov informativni prostor od njihovog prisustva - dodaje ona.

Prema njenim riječima, sada je "zvaničan izgovor za uvođenje zabrane, koja je odavno nezvanično na snazi, pridruživanje Podgorice ranije uvedenim ograničenjima EU za ruske medije".

Povezani članci