Politika

IGRE OKO KCUS-a: Nova direktorica na čekanju, Vlada pisala sudu

Uz sve druge dobro poznate probleme, koji se već mjesecima, da ne kažemo godinama, vuku u vezi najveće zdravstvene institucije u Bosni i Hercegovini, najnoviji je stigao prošle sedmice.  Općinski sud u Sarajevu prije šest dana nije prihvatio zahtjev KCUS-a da upiše u registar prof. dr. Hajriju Maksić kao vršioca dužnosti generalne direktorice Kliničkog centra.

Sud je vratio zahtjev na dopunu, tvrdeći da je "privremenom Upravnom odboru KCUS-a istekao mandat, a upravo je taj privremeni UO donio odluke o razrješenju i imenovanju vršioca dužnosti generalnog direktora", odnosno razrješenje Alena Pilava i imenovanja Hajrije Maksić na poziciju v.d. direktora.

Ured za zakonodavstvo krajem juna nije mogao dostaviti mišljenje KCUS-u

"Sud ostavlja mogućnost da podnosilac prijave (KCUS) dostavi i mišljenje Vlade FBiH o tome da privremeni Upravni odbor može donositi odluke iz svoje nadležnosti, u konkretnom slučaju odluke o razrješenju i imenovanju v.d. generalnog direktora", naveli su iz Suda, naglasivši da KCUS ima rok od osam dana da dopuni prijavu.

U suprotnom, zahtjev KCUS-a bit će odbačen.

Sad se Vlada FBiH poziva na Mišljenje Ureda za zakonodavstvo

I jedna takva odluka Vlade FBiH stigla je jučer.

"Vlada Federacije BiH danas je utvrdila Mišljenje na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva kojim je saglasna sa Mišljenjem Ureda za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima Evropske unije, da je privremeni Upravni odbor Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo dužan raditi u punom kapacitetu i donositi odluke iz svoje nadležnosti sve dok Vlada Federacije BiH ne donese rješenje o njegovom razrješenju", saopćeno je u utorak iz Vlade FBiH.

Na prvi pogled, čini se da je to papir koji je KCUS čekao kako bi ispunio zahtjev Suda.

No, zabunu unosi činjenica da se Vlada poziva na Mišljenje Ureda za zakonodavstvo, iako je samo petnaestak dana ranije, taj isti Ured, kad mu je KCUS tražio mišljenje o statusu Privremenog upravnog odbora, odgovorio da "Ured nije mogao dati mišljenje, jer su za davanje tih objašnjenja nadležni resorni federalni organi uprave i federalne upravne organizacije"?

 Stoga mnogi na KCUS-u strahuju da bi ovako oprečne poruke iz vladinih ureda mogle utjecati na konačan stav Suda kad je u pitanju dopuna zahtjeva i upis Hajrije Maksić kao nove v.d. direktorice...

Povezani članci