Politika

PISMO ZA UN IZ RS-a: Kivni na Bećirovića jer podržava optužene "heroje" iz Krajine i Goražda

Vlada Republike Srpske uputila je Izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija uoči sjednice 2. novembra, u kojem izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH. 

U izvještaju, koji je potpisao predsjednik Vlade ovog bh. entiteta Radovan Višković, optužuju bošnjačke političare da pokušavaju da “ukinu Dejtonski sporazum”, a strane diplomate za miješanje u unutrašnje stvari BiH.

Posebno napadaju člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića zbog susreta s penzionisanim generalom Armije Republike BiH Atifom Dudakovićem te ga optužuju da je stao u zaštitu 13 bivših pripadnika Armije RBiH iz Goražda optuženih za zločine nad Srbima:

“U slučaju da nije dovoljno jasno Bećirevićevo nipodaštavanje srpskih žrtava, on je kasnije tog mjeseca optužio Tužilaštvo BiH za ‘progon heroja odbrane Goražda’ nakon što je podignuta optužnica protiv 13 bivših pripadnika Armije Republike BiH za masakr 56 nevinih srpskih civila na Nikoljdan 1992.”, navodi se u Izvještaju.

Podsjećaju da su Ustavom zagarantovani mehanizmi za sprječavanje dominacije jednog naroda nad drugim te da su prijetnje ukidanjem ovih mjera zaštite uime transformacije BiH u građansku državu duboko alarmantne za Srbe i Hrvate u BiH i samo pojačavaju međuetničke napetosti.

Ni ovaj put nisu propustili priliku da visokog predstavnika Christiana Schmidta nazovu nelegalnim, te da je “bespravno prisvojio autokratska ovlaštenja nad stanovnicima BiH”.

Izvještaj je upućen predsjedavajućem Vijeća sigurnosti od kojeg traže da ga proslijedi svim članicama VSUN.

Povezani članci