Politika

KRAH VLADAJUĆE KOALICIJE: Ništa od EU, Dodik glavni problem

"Dodik nikada nijedan dio BiH neće uvesti u Evropsku uniju", kažu iz Naše stranke.

Naša stranka održala je danas konferenciju za novinare u kojoj su govorili o trenutnim političkim dešavanjima u državi.

Medijima se najprije obratila Sabina Ćudić koja se osvrnula na obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom u Banjoj Luci:

"Na dan kada se 'pretvaraju' da slave pobjedu nad fašizmom, istovremeno akteri poput Dodika negiraju genocid. Sasvim je jasno da Dodik nikada nijedan dio BiH neće uvesti u Europsku uniju", rekla je Čudić nastavivši obraćanje osvrnuvši se na evropski put Bosne i Hercegovine, te na rukovodstvo RS koje predstavlja njegovu glavnu prepreku.

"Ta vrsta rukovodstva i zakoni donešeni u RS-u, kako na lokalnom, tako i entitetskom nivou, su prepreka europskom putu BiH- jasno je da je politika koju vodi SNSD prepreka, izjavila je Čudić dodavši, "Sve što je vlast postigla je uprkos Miloradu Dodiku, a ne sa Miloradom Dodikom", zaključila je Čudić.

Naime, u Banjaluci se održava marš “Besmrtnog puka” povodom Dana pobjede nad fašizmom 1945. godine. Okupili su se građani Republike Srpske koji su pristigli iz različitih gradova. Na skupu se obratio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Nakon miroljubivih poruka koje je poslao na otvorenju džamije Arnaudija, vratio se retorici "razilaženja" i negiranja genocida u Srebrenici.

“Srbi su imali dva antifašistička pokreta – partizanski i otadžbinski. Sloboda objedinjuje narod. Njemačka, čiji je režim usmrtio preko 30 miliona ljudi, Srbi su stradali masovno, Rusi, Jevreji,  je imala priliku da se širi prema Rusiji i Balkanu. Činjenica je da je Holokaust nad Jevrejima nezapamćen zločin, a tamo su se našli i naši ljudi, zato je pobjeda nad fašizmom trajna i ne može se to zamijeniti drugim terminom kao Danom Evrope, a oni ne pominju fašizam. I zato to nije naš dan nego je naš dan Dan pobjede na fašizmom. Naš otpor je snažan i zato mi je drago sto smo u ratu bili jedinstveni i što nismo bili podijeljeni, braneći našu slobodu”, rekao je Dodik.

Istakao je kako danas u Federaciji Bosne i Hercegovine radni dan, a da u Republici Srpskoj nije te poručio: “Ovo što smo postigli nećemo izgubiti.”

“Oni neka rade, ali neće nama nametati kad ćemo i šta obilježavati. Hoćete li pokušati da mi ne obilježavamo 9. januar? RS je antifašistička, ona Republika u kojoj mogu svi da žive i upražnjavaju svoju vjeru i naciju ne vrijeđajući druge. I neki dan na obilježavanju sam to rekao, da muslimani mogu da upražnjavaju svoju vjeru u RS, ali ne mislim da je BiH dobra za nas. Trideset godina pokušaja da se napravi model nije ispuio, bez obzira što žele licemjerno da nam daju status u Evropi, a Njemačka je Marija Djeva koja ništa nije uradila. Uvijek je na neprijateljskoj strani Njemačka, to smo vidjeli kroz istoriju, a kada su imali priliku da unište Jugoslaviju to su i željeli, evo i ovaj. Došli su ovdje da kažu da imovina ne pripada nama”, rekao je Dodik.

Potom je ponovio stare izjave kojima podiže tenzije kako je “Bosna i Hercegovina skup nemogućeg”, te je negirao ponovo genocid u Srebrenici navodeći da su “Srbi ubijeni kroz niz genocida”. Za Srebrenicu je rekao kako bi “volio da se to nikada nije desilo”.

“Rat nema logiku. Za događaje u Srebrenici pojedinci su odgovarali, pa onda kažu da to nema veze sa srpskim narodom, lažu. Nije srpski narod genocidan, donošenje rezolucije je put ka potpunom nesporazumu istorijskih dimenzija. Srbi se ne mogu pomiriti sa tim. Kakva je to podvala. Nakon donošenja rezolucije u UN-u RS ne vidi razlog da bude u BiH. Ovo rukovodstvo će učiniti sve da RS ostane mirna”, zaključio je Dodik.

Povezani članci